Pozvánka: 9. ročník závodu Pražská lítačka

V pátek 6. dubna 2018 se v Praze uskuteční již 9. ročník Pražské lítačky – soutěže v používání městské hromadné dopravy. S nápadem uskutečnit podobnou akci přišla již před několika lety skupinka okolo brněnské pobočky Sdružení přátel Jaroslava Foglara. V Brně se oblíbená soutěž koná již tradičně pod názvem Šalinění. Jak Pražská lítačka tak i Šalinění se ve svém názvu pokoušejí vystihovat regionální specifika hromadné dopravy.


K předpokládanému dotazu na název soutěže sděluji, že Lítačka je skutečně termín původem mimopražský, který se do ní dostal s tzv. náplavami. Sdružení přátel Jaroslava Foglara jej použilo již v prvním ročníku, který se uskutečnil v roce 2010. Název Lítačka má evokovat jednak rychlost, s níž se závodníci pohybují po Praze, ale zároveň je použit jeden ze specifických termínů, který se používá v prostředí hromadné dopravy. Jelikož je slovo Lítačka výsledkem lidové tvořivosti, ani my si na něj nečiníme žádný nárok.

Soutěž v používání městské hromadné dopravy je na první pohled asi pro většinu hodně tajuplné vysvětlení. Jistější proto bude, když ozřejmím, že vítězem bude účastník, který za tři hodiny dokáže cestovat v co největším počtu dopravních prostředků, přestoupit, nastoupit či vystoupit na co největším počtu zastávek a případně navštívit i lépe hodnocené, bonusové zastávky. Svou cestu dokumentuje bločkem papírů, jejichž tvar odpovídá rozměrům pražské jízdenky. Při každém nástupu jeden papír otiskne v označovači. Pak se již musí jen včas vrátit na start a předat organizátorům bloček, který o jeho pouti džunglí městské dopravy bude vypovídat jasnou řečí.


V každém novém ročníku přidáváme nějakou novinku a měníme místa startu a cíle. Závod tak zůstává hratelný a zábavný i pro veterány loňských ročníků. Letos se tedy bude poprvé startovat z lávky nad železniční zastávkou a také jsme přidali lépe hodnocenou, bonusovou linku. Její číslo však oznámíme až těsně před startem.

K soutěži mohou nastoupit jen předem přihlášení závodníci (děje se tak kvůli zajištění průvodních materiálů ke hře). Start se uskuteční v 16 hodin ze střední části lávka, která spojuje smíchovské nádraží se zastávkou Křížová, přibližně nad železniční zastávkou Praha – Smíchov sev. nást. Již od 15. hodiny bude prováděna prezentace a vysvětlování pravidel. Konec je pak logicky v 19 hodin na stejném místě. Pro nejlepší závodníky jsou připraveny ceny.

► Přihlášení k závodu ◄

Akce je pořádána pražskou pobočkou Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Mediální partnerem závodu je dopravní magazín www.MHD86.cz.

Jménem organizátorů vás všechny zve Winoga (Marek Skýpala, Winoga@seznam.cz, 604860918)

Zdroj: TZ

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.