Tip pro DPP: „Vánoční tramvaj“ udělejte z té trojky

Dopravní podnik hl. m. Prahy se v posledních letech marketingově zapojil před Vánocemi a po vzoru jiných měst ozdobil tramvaj vánočním osvětlením. Zatímco v prosinci 2016 vyjela perfektně nazdobená „mazačka“, o rok později byla zvolená moderní tramvaj 15T.

 


Ta byla vypravována na linku 9 a dopravní podnik pravidelně informoval čtenáře webu MHD86.cz o jejím aktuálním jízdním řádě. Nebylo to špatné, ale ve srovnání s „mazačkou“ to nebyla taková pecka. „Patnáctka“ měla vlastně jen ozdobené okapy.

Nebylo proto překvapující, když se pražská „Vánoční tramvaj“ umístila v mezinárodní anketě až na 8. místě. Když se dobře podíváme na vánočně vyzdobené tramvaje v jiných městech, dá se usoudit, že největší úspěch zaznamenávají historické a retro tramvaje.


V případě Prahy se nabízí přímo ideálně tramvaje T3, které k hlavnímu městu neodmyslitelně patří a Praha v roce 2017 zřídila dokonce speciální retro linku, kam vypravuje pouze staré vozy T3 (vozy T3M a T3SUCS). Také v anketě, do které se zapojilo téměř tři tisícovky čtenářů, získala té trojka, jakožto ideální „Vánoční tramvaj“, nejvíce hlasů – nadpolovičních 58 %.

Vyzdobená té trojka by mohla jezdit na lince 23, která má převážnou část trasy po centru města. Mohl by se v ní konat program pro děti, např. Mikulášská jízda apod. Linka 23 vede nejhezčími tramvajovými tratěmi v centru Prahy, ze kterých je krásný pohled na vánočně nasvícenou Prahu. Je to daleko lepší, než vypravovat „Vánoční tramvaj“ do Řep a na Žižkov.

Jak tramvaj T3 nejlépe nazdobit se můžou „Pražáci“ inspirovat, nebo se dokonce zeptat, u zkušenějších kolegů v Brně.

 

Tip byl zaslán e-mailem Dopravnímu podniku hl. m. Prahy.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.