Děčín nakoupil nové autobusy MAN

Prvních deset z celkem dvaceti jedna autobusů s pohonem na CNG obdržel děčínský dopravník podnik začátkem dubna. Současně s novými autobusy byla do provozu uvedena také plnička CNG. Děčínský dopravní podnik tak udělal výrazný krok směrem ke zlepšování životního prostředí používáním ekologických paliv.


CNG, tedy ekologická, levnější, modernější a bezpečnější alternativa k benzinu či naftě, splňuje budoucí ekologické normy EU. Při jeho spalování totiž nevznikají škodlivé či dokonce rakovinotvorné látky. Město se tak rozhodlo pořídit dvacet jedna autobusů a vybudovat plničku CNG, která bude sloužit nejen pro tankování vlastních autobusů, ale také pro ostatní zákazníky. „Pořizujeme osmnáct tzv. solo autobusů a tři kloubové. Dodávka od společnosti MAN je rozdělena do dvou částí. Deset máme již k dispozici a postupně je budeme uvádět do provozu, zbylých jedenáct bude dodáno v srpnu,“ řekl Bohumil Bárta, ředitel Dopravního podniku města Děčín.

Foto: FB MHD Děčín – Adam Ženíšek

Foto: Město Děčín



Po zaškolení posádek budou vozidla nasazena do provozu na všech linkách. Výjimkou bude linka č. 204 ve směru do Březin, kde je nižší průjezdná výška viaduktu. „V dnešní době je nutné myslet ekologicky a jako město bychom měli jít příkladem. Výrazné snížení emisí pevných částic, výrazné omezení kouřivosti a v neposlední řadě tišší chod motoru v městské hromadné dopravě je zvláště pro polohu našeho města krok správným směrem,“ řekl Jiří Anděl, náměstek primátorky.

Médium CNG není příznivé jen z ekologické stránky, cena a spotřeba vychází ve srovnání s naftovým pohonem ekonomičtěji. Pořízení autobusů vyšlo na cca 130 mil. Kč. Dotace činila 85 %, spoluúčast 15 %. Autobusy ale nejsou jedinými vozidly, která budou jezdit v ulicích města. Radnice plánuje pořízení také služebních vozů na toto ekologické médium. „Čistý vzduch v ulicích je hlavně v zimních měsících leckdy problematický, chceme proto snižovat ekologickou zátěž, rozhodli jsme se tedy pořídit služební vůz s pohonem na CNG,“ doplnil Jiří Anděl. Na osobní vozy je nyní vyhlášena dotace Státního fondu životního prostředí. Radnice v rámci obměňování vozového parku bude postupně nakupovat vozidla na ekologický pohon.

Zdroj: Děčín

Foto: FB MHD Děčín – Adam Ženíšek

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.