Nádraží Veleslavín: Eskalátory jedou, nosiči kufrů zůstávají

V pátek 13. 4. 2018 se rozjely krátké eskalátory ve stanici metra Nádraží Veleslavín. Byla to obrovská událost, kterou bylo možné sledovat v přímém přenosu na internetu. Pravděpodobně se jednalo o jedinou dopravní stavbu, kterou Praha postavila ve svém volebním období 2014 – 2018 pod křídly vládnoucí koalice ANO, ČSSD, Zelených, STAN a KDU-ČSL.


Než se eskalátory rozjely, probíhaly v posledních dvou týdnech názorové veletoče, jakým směrem mají eskalátory jezdit. Jeden den dopravní podnik hlásil, že pojedou obě ramena nahoru z pochodu k autobusům na letiště, aby další dny se bál k tématu vyjadřovat a nakonec názorově otočil a eskalátory spustil jeden nahoru a druhý dolu.

To je on. „Vysněný“ eskalátor na Nádraží Veleslavín.

Za poslední rozhodnutí sklízí řadu kritiky. Jak bylo patrné už v pátek odpoledne kolem 15. hodiny (a co teprve takové pondělí, úterý kolem 17. hodiny), před jediným úzkým eskalátorem se tvořily nárazově fronty, zatímco druhý eskalátor jezdil nepřetržitě prázdný ve směru dolu.

Páteční déšť také připomněl, jak bylo nevhodné zvolit nezastřešený výstup z metra. Cestující nastoupí na eskalátory a v jejich první třetině začínají rychle hledat v taškách deštníky, jelikož na ně začíná nečekaně pršet.

„Nosič kufrů“ zůstává na Nádraží Veleslavín u výstupní zastávky, kde eskalátory nejsou. O službu během pozorování nebyl žádný zájem, ač se pracovník cestujícím nabízel.

Také Policie ČR na svém „oblíbeném místě“.

Máme „vysněné eskalátory“ na Veleslavíně, ale zůstávají nosiči kufrů u výstupní zastávky autobusů a zůstává především kapacitně nedostačující autobusový terminál. Nádraží Veleslavín je ukázkou toho, když se šetří na špatných místech. Původně bylo počítáno s podzemním autobusovým terminálem s dostatečnou kapacitou i pro cestující.


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.