České Budějovice nakoupí téměř padesát nových autobusů a trolejbusů

Dopravní podnik města České Budějovice koupí 46 autobusů, elektrobusů a trolejbusů za 498,7 milionu korun. Z 85 procent nákup pokryje dotace EU. Dále také letos přibude několik nových zastávek, z nichž dvě budou na Dlouhé louce. Ve vozech půjde v budoucnu také hradit jízdné i platební kartou.


Vozový park se tak rozroste o 24 autobusů na CNG od firmy Solaris, 11 elektrobusů a 11 trolejbusů z firmy Škoda Electric. Kloubové klimatizované trolejbusy dlouhé 18 metrů budou mít i přídavnou baterii, která umožní dojezd dvacet kilometrů bez trolejí.

„Je to největší nákup vozidel v jednom roce v historii MHD v Českých Budějovicích“,“ řekl ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš a dodává, že u trolejbusů se letos městský dopravce dostane až na výjimky na stoprocentní nízkopodlažnost.

Elektrobusy nasadí podnik na dvou nových linkách. Pojedou od záchytného parkoviště v Jírovcově ulici na náměstí a k nádraží, jedna z nich pak do Havlíčkovy kolonie a druhá před vchod nemocnice, kde v polovině roku vznikne nová zastávka.




„Bude využitelná pro hůře mobilní cestující a seniory,“ řekl náměstek primátora František Konečný.

Novinkou bude i odbavovací a informační systém, ještě letos by mělo jít ve vozech MHD zaplatit platební kartou. Rozšíří se rovněž počet zastávek. Nyní jich je přes 400 včetně okolních obcí, na území města jich je 270, nových bude sedm. Přibydou u nemocnice, v ulici Karla IV. i na Dlouhé louce na hlavním tahu městem u Stromovky. Po těchto zastávkách byla ze strany cestujících velká poptávka, hotové budou do konce května. Další nové zastávky budou v ulici Na sádkách a na Švábově hrádku, kde jsou nové bytové domy.

Zdroj: TZ DPMČB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.