Na výlet s OMH: Lodní linka 902 (Ústí nad Labem – Hřensko)

Minulý rok jsem odstartoval novou rubriku „Na výlet s OMH“, ve které Vám představuji tipy na převážně jednodenní výlety po Česku s lehce dopravní tématikou. Prvním tipem byla plavba lodní linkou 901 po Labi z Ústí nad Labem do Litoměřic. Letos v dubnu jsem vyzkoušel i druhou lodní linku 902 do Hřenska. Vítejte na palubě.




Lodní linka 902 na své konečné v Hřensku

Jedu do Ústí, ale jízdenku si koupím do Mostu…

Lodní linka 902 začíná svou plavbu v Ústí nad Labem, kde kotví přímo u vlakového nádraží. Pro cestu do Ústí je proto nejlepší zvolit vlak.


Nádraží Praha – Holešovice

Vydáte-li se na výlet z Prahy, doporučuji vyjet rychlíkem číslo 614 Ohře ze stanice Praha hl. n. v 7:33 (Praha-Holešovice 7:43). Do Ústí nad Labem přijedete v 8:41 a máte dostatek času si ještě něco koupit, porozhlédnout se a dojít k přístavišti Ústí n./L. centrum, které je hned u nádraží.

Předem zakoupená jízdenka Praha – Ústí se dá pořídit za 109 Kč, avšak počet jízdenek za tuto cenu je omezený a jízdenka může stát i 155 Kč. V takovém případě je dobré si v e-shopu zjistit, za jakou cenu je jízdenka z Prahy do Mostu či Chomutova přes Ústí nad Labem. Na tyto relace nebývají akční/včasné jízdenky vyprodány a koupíte je za 109 až 129 Kč. Ideální je nákup jízdenky přes internet několik dní předem (cena se postupně zvyšuje), kde si můžete zvolit k lístku zdarma místenku, která se v současných vytížených spojích ČD vyplatí.

Tříhodinová plavba po Labi za 55 korun

Loď do Hřenska vyplouvá v 9:30 o sobotách a nedělích v období 30. 3. – 3. 6. a 28. 9. – 18. 11. 2018. Plavba lodi závisí také na plavebních podmínkách, zejména na zaručeném vodním stavu na vodočtu Ústí nad Labem, který musí naměřit nad 150 cm. Právě z tohoto důvodu linka 902 nepluje přes letní prázdniny, kdy je nedostatek vody.

Do přístaviště je dobré se dostavit o několik minut dřív, jelikož o plavbu je poměrně velký zájem. První ve frontě si vybírají nejlepší místa na palubě lodi 🙂 Na lodi platí tarif Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) a proto téměř tříhodinová plavba vyjde na pouhých 55 Kč, dítě 27 Kč. Jízdenku zakoupíte přímo na lodi. V případě, že plánujete více cest prostředky DÚK, zvažte nákup síťové jízdenky za 130 Kč, která platí na lodi, v autobusech DÚK a vlacích ČD na území Ústeckého kraje (mimo vlaků EC).

Pro porovnání hodinu a čtvrt trvající plavba parníkem z Výtoně do Troji k pražské ZOO vyjde dospělého na 190 korun, dítě 140 korun. Rozdíl poměrně značný.



Automobilový přívoz na Labi


Plavba po Labi z Ústí do Hřenska

Parník s bufetem a čepovaným pivem

Plavba lodí je dokonalým relaxem. Plujete krásným údolím obklopeným zelenou krajinou. Na cestě přes Děčín do Hřenska můžete využít bufet na lodi, ve kterém si můžete zakoupit čepované pivo, víno, kafe, nealko a také něco k jídlu.

Lodní linka je oblíbená pro rodinné výlety, páry a také skupiny přátel, kteří si vyjeli na výlet.

Dopolední @breznak na lodní lince 902. #NavyletsOMH #mhd86 #omh86

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Děčín

Děčínské nábřeží

Paluba lodi na lince 902

Orientační cedule linky 902

V Hřensku na oběd

Cca v 12:15 připlujete do Hřenska, kde jste v ideální čas si zajít na oběd. My jsme zvolil restauraci U Draka. Po vydatném obědě záleží na Vás, zda budete chtít vyrazit na Pravčickou bránu a nebo na lodičky v soutěskách. My jsme zvolili druhou variantu.

Není marné naplánovat si odchod z restaurace na autobusovou linku 434, která Vás v hodinových intervalech vyveze do kopce na Meznou, příp. Mezní louku. Ušetříte si několik kilometrů chůze do kopce. Jen si dejte pozor, aby Vám řidič autobusu vydal jízdenku pro všechny osoby. Bohužel se na lince děje nešvar (zaznamenáno 2x ze dvou jízd), že pokud kupujete jízdenku pro více osob, řidič Vás zkasíruje, ale vydá jízdenku jen pro jednu osobu a rozdíl putuje do řidičovi kapsy. Jedna věc je, že řidič tím okrádá systém, ale pro Vás je důležité, že pokud přijde do autobusu revizor, nemáte jízdenku a platíte pokutu.

Autobusy DÚK linek 434 poblíž zastávky Hřensko, Mezná

Z Mezné se následně vydáte po zelené turistické značce do soutěsky. Po cestě absolvujete poměrně velké klesání, často po schodech. Rozhodně nedoporučuji zvolit cestu v opačném směru 😉



V soutěsce se vydáte vpravo po žluté značce do Edmundovy soutěsky. Přibližně po 1,5 kilometru dojde do lodičkám, kde je také možnost občerstvení v bufetu. Po zaplacení 80 Kč Vás čeká plavba soutěskou, která trvá cca 15-20 minut. Následně pokračujete po žluté značce do Hřenska, kde si můžete zajít na svačinu. Na zmíněný okruh se můžete podívat na mapě.

Edmundova soutěska

Lodička v Edmundově soutěsce

Míjení s lodičkou ve směru ZC 🙂 (od Hřenska)

Řeka Kamenice

Z Hřenska do Prahy je nejlepší využít autobusovou linku 434 do Děčína (hodinový interval) a odtud vlakem do Prahy.

Výlet můžete koncipovat také opačně a využít plavbu lodí z Hřenska v 15:10 s připlutím do Ústí v 19:30.

Krásný jednodenní výlet s rodinou, přáteli a nebo jen v dvou.

Linka 434 v Hřensku směřující do Děčína

V souvislostech:

Na výlet s OMH: Lodní linka 901 (Ústí nad Labem – Litoměřice)

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.