Adoptujte si sedačku v brněnské tramvaji připomínající 150 let MHD

17. srpna 1869 byl v Brně slavnostní jízdou z Moravského náměstí do Králova Pole zahájen provoz koňské tramvaje. Brno bylo prvním městem na našem území, kde začala veřejná doprava fungovat. V příštím roce si bude Dopravní podnik města Brna připomínat 150 let od zahájení MHD. Některé akce spojené s tímto výročím však startují už nyní.


„Městská hromadná doprava reprezentovaná dopravním podnikem je nedílnou součástí Brna. Pokrytí města a množství spojů oceňují i zahraniční návštěvníci. Jsem rád, že máme podnik s tak dlouhou historií, který zároveň jde s dobou a nebojí se zavádět moderní technologie pro větší komfort cestujících,“ poznamenal primátor města Brna Petr Vokřál.



Již od dnešního dne si mohou zájemci adoptovat sedadlo ve zlaté tramvaji, tedy ve voze KT8, jehož polep připomíná význačné milníky brněnské MHD. Sedadlo si mohou zájemci vydražit přes webové stránky www.projekt150.cz. „Minimální nabídka činí 500 Kč. Sedadlo získá ten, kdo nabídne nejvíc. Následně u jednotlivých sedadel instalujeme cedulky se jmény patronů či se vzkazem,“ prozradil generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Výtěžek z dražby půjde na výrobu památníku, který bude mít podobu historického označníku. V plánu DPMB je, umístit tento památník na stejném místě, odkud v roce 1869 začaly odjíždět první koňské tramvaje, tedy z tehdejší ulice Kiosk číslo 5, dnes jde o součást Moravského náměstí.

Dopravní podnik také nově spustil již zmiňované webové stránky www.projekt150.cz, na nich se budou pravidelně objevovat informace, které se k nadcházejícímu výročí vztahují. „Současně vyzýváme všechny Brňany a milovníky MHD, aby se podíleli na jejich podobě. Pokud doma objeví například historické fotografie či předměty spojené právě s historií brněnské veřejné dopravy, budeme rádi, když se s námi o ně podělí,“ dodal Havránek.


Význačné jubileum 150 let MHD si bude DPMB připomínat po celý příští rok. Obyvatelé Brna se mohou těšit například na publikaci, která shrne historii městské dopravy. Dopravní podnik  dále zpřístupní své areály při mimořádných dnech otevřených dveří. Zájemci tak nahlédnou například do zázemí lodní dopravy, vozovny v Husovicích nebo v Medlánkách. Chybět nebudou ani pravidelné exkurze nebo slavnostní odhalení plánovaného památníku. Vyvrcholením oslav bude streetparty v ulici Lidické, která se uskuteční příští rok na konci srpna. Kromě bohatého programu se mohou návštěvníci těšit především na defilé historických, ale i současných vozů.

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.