Hasiči DPP slouží už 45 let

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) má jako jediný dopravní podnik v České republice vlastní hasičský záchranný sbor, který si v těchto dnech připomíná již 45 let své existence. Podnikoví hasiči DPP nastoupili poprvé do služby 21. srpna 1973 na provizorní požární stanici v areálu depa Kačerov. Od té doby provedl Hasičský záchranný sbor DPP spoustu potřebných výjezdů a zásahů k řešení mimořádných událostí.


V roce 1973, tedy přibližně rok před zahájením provozu metra, stanovily tehdejší orgány státní správy na úseku požární ochrany, že dopravce musí zřídit profesionální požární jednotku, specializovanou na hašení požárů a záchranné práce v metru. „Když byl 9. května 1974 slavnostně zahájen provoz metra s cestujícími, byli podnikoví hasiči již plně připravení. Hasičský sbor v té době nesl nezvyklý název: Záchranný, havarijní a požární útvar Metro, později změněný na označení Závodní požární útvar Metro,“ uvedl Karel Pátek, vedoucí odboru HZS DPP.

Podnikoví hasiči DPP se v roce 1975 přestěhovali do moderní požární stanice na depu Kačerov, o deset let později byl zahájen provoz druhé požární stanice na Hostivaři. V roce 1994 byla otevřena třetí stanice v areálu zličínského depa.


„Hlavním důvodem existence HZS DPP zůstává požární ochrana metra. Zároveň HZS DPP sehrává nezastupitelnou úlohu při řešení mimořádných událostí nejčastěji technického charakteru v provozu MHD, jak v podzemí, tak i na povrchu,“ dodal Karel Pátek s tím, že se hasičský záchranný sbor stal důležitou výkonnou složkou při ochraně životního prostředí a protipovodňové ochrany.

HZS DPP se v roce 2002 významně podílel na odstraňování následků ničivých povodní – největší katastrofy v dějinách metra. Podnikoví hasiči se zúčastnili nejen bezprostředních záchranných prací, ale asistovali v celém průběhu obnovovacích prací, zejména při detekci plynů v ovzduší zaplavených stanic metra. Získané zkušenosti z roku 2002 zúročili při organizaci nasazení jednotek HZS podniku v průběhu povodně v červnu 2013.

Dnes tvoří sbor celkem 147 zaměstnanců, profesionálních hasičů vyškolených a vycvičených pro oblast požární prevence a pro problematiku specifických zásahů v metru, provozu kolejových vozidel na tramvajových tratích a obecně v provozu městské hromadné dopravy. Součástí jednotky je i lezecká skupina vycvičená pro zásahy ve výškách a nad volnou hloubkou. HZS DPP úzce spolupracuje s vnitropodnikovými útvary i složkami integrovaného záchranného systému, především Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy.

Zdroj: TZ DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.