Po Ostravě zavádí asistenty přepravy také Zlín

Službu tzv. asistentů dopravy si vyzkoušela v prvním srpnovém týdnu Dopravní společnost Zlín – Otrokovice. Čtyři pracovníci přepravní kontroly označení reflexními vestami kontrolovali jízdní doklady, radili cestujícím, prodávali jízdenky zapomnětlivým, vykazovali černé pasažéry z vozidel, ale neudělovali pokuty.


Po dva dny jezdili začátkem srpna čtyři pracovníci přepravní kontroly v trolejbusech MHD na linkách směřujících na sídliště Jižní Svahy a opačně s oranžovými reflexními vestami v roli tzv. asistentů dopravy. Jejich úkoly byly podobné jako o revizorů, ale neudělovali černým pasažérům pokuty, nýbrž umožňovali jim dodatečně si opatřit nebo označit jízdenky, případně si bez postihu vystoupit. Jedině pokud by narazili na falšované nebo pozměňované jízdní doklady, museli by udělit i sankci.

„Dlouhodobě zdůrazňujeme, že naším cílem a smyslem přepravní kontroly není vybírat pokuty, ale naučit všechny cestující, aby si kupovali jízdenky. Služba asistentů dopravy je jednou z forem, jak toho dosáhnout. U asistentů dopravy převažuje složka výchovná a preventivní nad složkou represivní. Vždy nám jde ale o to, aby ve vozech MHD nejezdili lidé bez platné jízdenky,“ vysvětlil ředitel DSZO Josef Kocháň.



Asistenti mohou cestujícím také poradit s plánováním trasy přepravy nebo s výběrem nejvýhodnější jízdenky, ale mohou rovněž upozorňovat na nutnost dodržování dalších ustanovení smluvních přepravních podmínek (přeprava zavazadel, zákaz konzumace pokrmů, cestování ve znečištěném oblečení, pod vlivem alkoholu, zapáchajících osob apod.). Službu asistentů dopravy zavedly v posledních letech i některé jiné dopravní podniky v Česku a mají s ní příznivé zkušenosti.

Hned během prvního dne testování nové služby zkontrolovali čtyři asistenti dopravy v oblasti Jižních Svahů na 1 200 cestujících. Vyloučili z přepravy 10 černých pasažérů. Ve třech případech prodali cestujícím jízdenky po 20 Kč, čtyři cestující si pod dohledem asistentů označili vlastní jízdenky. „Kontrolovali jsme cestující ve vozidlech během jízdy. Pokud si některý černý pasažér nechtěl nebo nebyl schopen dodatečně zakoupit jízdenku, přikázali jsme mu, aby si na nejbližší zastávce vystoupil. Na následující zastávce jsme kontrolovali i další spoj, abychom zamezili tomu, že si černý pasažér znovu nastoupí v naději, že kontroloři už jsou pryč,“ popsal postup práce vedoucí oddělení přepravní kontroly DSZO Milan Máčala. Opakovaný nástup stejného černého pasažéra však asistent v tento den ani následujícího kontrolního dne nezaznamenali. „Pokud by nastala situace, že cestující bez jízdenky odmítne vystoupit, trolejbus by na nejbližší zastávce zůstal stát a čekalo by se na vyřešení případu městskou nebo státní policií,“ doplnil vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.


Běžná přepravní kontrola včetně důsledného uplatňování všech sankcí podle smluvních přepravních podmínek bude ve vozidlech MHD DSZO nadále pokračovat, jak byli cestující zvyklí. Jen čas od času, zcela nepravidelně ji budou doplňovat také asistenti dopravy.

Zdroj: TZ DSZO

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.