Vyzkoušejte si, jaké to je řídit Prahu

Centrum města se hroutí pod náporem turistů a obchodů s matrjoškami. Ceny bytů vyhánějí obyvatele mimo město a následné dopravní zácpy zvyšují znečištění. Univerzity přerušují kontakt s městem a uzavírají se do vlastní bubliny.  Takhle si Prahu nepředstavujete? Vžijte se do role městských plánovačů a od 21. září si postavte město budoucnosti na nové výstavě v CAMPu.


Na nové výstavě v Centru architektury a městského plánování budou návštěvníci stavět město podobně jako v počítačové simulaci.

“Určíte kolik v Praze jezdí aut nebo tramvají, postavíte nové byty a budete sledovat, jak vaše rozhodnutí ovlivní rozvoj města. Potom můžete výsledky vlastních rozhodnutí porovnat s reálnými pražskými daty,” představuje výstavu Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Výstava se herním způsobem zaměří na téma strategického rozvoje města a představí klíčový dokument – Strategický plán hl. m. Prahy.


„Strategický plán se dívá na město z velké výšky a herní prvky ho návštěvníkům pomohou uchopit. Hra a okamžitá zpětná vazba projekce jsou zásadní pro to, aby si návštěvník dokázal představit, jak město funguje,“ říká Tomáš Lapáček, ředitel Sekce strategií a politik na IPR Praha.

Hrací stoly, táhla a kostičky

Interaktivní expozice využívá moderních technologií i herních prvků a učí návštěvníky, jaké složité je plánovat a řídit město. Návštěvníci do projekce zasahují přímo přes hrací stoly a táhla. Pomocí nich se aktivita návštěvníka ihned projevuje v barevných animacích na 25 m široké promítací stěně. Na vizuálně výjimečné výstavě spolupracovalo prestižní grafické studio Oficina, které navrhlo animované simulace a herní systém využívající dálkové snímaní barev.

Výstava probíhá od 21. 9. 2018 v Centru architektury a městského plánování, Praha 2, Vyšehradská 51 a je přístupná od ÚT do NE od 9.00 do 21.00 hodin.

Zdroj: TZ IPR Praha

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.