Jakub Stárek: Modernizace Buštěhradky není konkurencí k metru A na letiště

V pátek 5. a v sobotu 6. října se komunální volby a jak víte, dopravní magazín MHD86.cz se oproti ostatním dopravním webům politiky nebojí. Ono totiž i fungování a rozvoj dopravy je spjato s politikou. Proto v následujících dnech Vám web MHD86.cz přinese rozhovory s kandidáty na starosty. Prostor dostali všichni, kteří projevili zájem. Třeba Vám dopravní odpovědi kandidujících politiků pomohou s rozhodováním při volbě strany v nadcházejících volbách.

Jako šestý odpovídá na otázky Jakub Stárek, zastupitel Prahy 6 a kandidát ODS na starostu Prahy 6 a do zastupitelstva hl. m. Prahy.

V Praze 6 kandidujete na starostu a zároveň kandidujete na magistrát. Vidíte v tom výhodu, že když budete zvolen na radnici starostou a zároveň budete v zastupitelstvu na magistrátě, povedlo by se prosadit zlepšení dopravy v Praze 6? Třeba prodlouženým metrem na letiště a nebo dostavbou Pražského okruhu?

Jakub Stárek, kandidát na starostu Prahy 6

Budu prosazovat zejm. dostavbu Pražského okruhu, včera bylo pozdě. Minulé vedení Prahy prokázalo, že metro D je fakticky nerealizovatelné. Proto se kloním k prodlužování stávajících tras metra. Mezi nimi má pro mne samozřejmě prioritu prodloužení metra A.

Podporujete metro A na letiště. Znamená to automaticky, že jste proti modernizaci vlaku na Kladno a proti vlaku na letiště?

Dráhu do Kladna nepovažuji za konkurenční projekt. Podle mého nedojde ke změně chování cestujících, kteří by začali masivně cestovat pomocí vlakové dopravy uvnitř metropole.

Myslíte, že když budete zvolen starostou, povede se Vám zrealizovat projekt expresních tunelbusů, které by zkrátili cestování MHD po metropoli?

Samozřejmě. Je to jedna z dopravních priorit a zaráží mě, že toho nedocílila minulá radnice. Vysvětluji si to tím, že prostě nebyla vůle projekt dotáhnout do zdárného konce.

Jaká je Vaše nejoblíbenější linka MHD, nebo trasa?

Jsem Břevnovák a nostalgicky vzpomínám na autobusovou linku 174, kterou jsem pravidelně jezdil z Hradčanské. Nyní jezdím přes Malostranskou a komfort a rychlost je úplně někde jinde.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.