Alexander Bellu: Celopražská parkovací zóna a metro D na Žižkov

V pátek 5. a v sobotu 6. října se komunální volby a jak víte, dopravní magazín MHD86.cz se oproti ostatním dopravním webům politiky nebojí. Ono totiž i fungování a rozvoj dopravy je spjato s politikou. Proto v následujících dnech Vám web MHD86.cz přinese rozhovory s kandidáty na starosty. Prostor dostali všichni, kteří projevili zájem. Třeba Vám dopravní odpovědi kandidujících politiků pomohou s rozhodováním při volbě strany v nadcházejících volbách.

Jako pátý odpovídá na otázky Alexander Bellu, starosta Prahy 3 a zastupitel hl. m. Prahy, který kandiduje za ODS opět na starostu Prahy 3 a do zastupitelstva hl. m. Prahy.

Před časem se povedlo Vaší radnici otevřít téma metra D na Žižkov. Máte v plánu pokračovat v boji za metro D?

Alexander Bellu, starosta Prahy 3

Určitě máme a máme to i v našem programu. Jsem rád, že se nám podařilo metro D na Žižkov letitou usilovnou prací vybojovat a teď budeme usilovat o co nejrychlejší výstavbu.

Na Žižkově se plánuje v místech nákladového nádraží nová obytná čtvrť. Občas se hovoří, že novou čtvrť by mohla obsloužit nová tramvajová trať. Jak se na to díváte?

Určitě jsme pro a opět to máme i v našem programu. Nová tramvajová trať by vedla od Nákladového nádraží Žižkov ve stopě zrušené železniční tratě až k napojení na Malešickou a Českobrodskou ulici.

Není už čas, aby byla v Praze zavedena celopražská parkovací zóna a skončili tak dennodenní komplikace pro velkou část Pražanů?

Jednoznačně! Celopražská parkovací zóna (mimo centrum) měla existovat i dávno. Nedává smysl, abyste jeli za svými příbuznými z trojky na šestku a nemohli tam zaparkovat zdarma, když si parkování platíte ve své městské části. Věřím, že ji po volbách ve spolupráci s dalšími starosty, ale i ODS na magistrátu, která to má, stejně jako naše Koalice pro Prahu 3, přímo ve svém volebním programu, prosadíme.

Jaká je Vaše nejoblíbenější linka MHD, nebo trasa?

Určitě je to tramvaj č. 9, která projíždí jak kolem stadionu Viktorky Žižkov, tak blízko radnice, Olšanky, ale i Nákladového nádraží Žižkov či Olšanských hřbitovů. Jinými slovy projíždí celým Žižkovem, v kterém jsem vyrůstal a strávil část svého dětství.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.