Lidé z linky 109 si stěžují na nové autobusy SOR BN 12

Ano, Dopravní podnik hlavního města Praha přitvrdil a v neděli 21. října 2018 nasadil na linku 109 SOR BN 12. 

přeplněný SOR BN 12 (foto: Martin Fajd)

„Vážně je nutný posílat na linku 109 autobus, do kterýho lidi nenastoupí ani nevystoupí? Bravo, ten autobus má jen jedny dveře veprostřed a protože je v něm hodně lidí, přijel na Jahodnici kvůli tomu s pětiminutovou sekerou:) (upravena interpunkce, pozn. red.),“ sdělil Martin Fajd v příspěvcích návštěvníků na facebookové stránce Pražské integrované dopravy. Martin Fajd v komentářích pro web MHD86.cz odpověděl, že se jednalo o spoj jedoucí ze Spojovací v 19:30 do Dolních Počernic, což je spoj jedoucí z Palmovky v 19:23.

Po prozkoumaní přiložené fotografie jsme zjistili, že se jedná o SOR BN 12. Padesátka těchto autobusů se dostala do Prahy letos na jaře. Bohužel kvůli umístění sedaček a poleze dveří není tento typ autobusu vhodný do města. Nejdříve tyto autobusy DPP nasazoval na linky, které jedou ve svazku s linkami řady 300 a výš. Příkladem jsou městské linky 174 nebo 229. Moc tomu nepomohlo ani předání linky 165 dopravnímu podniku, která svým vedením trasy odpovídá spíše příměstské lince a zároveň jsou zdejší cestující zvyklí z minulých let na ledacos od původního dopravce Arriva.

Web MHD86.cz aktuálně shání bližší okolnosti vypravení. Jestli se zde objevil jako záloha, nebo je vypraven na linku již od rána.

Nejmodernějším autobusům DPP se věnoval také dopravní pořad Metrobus, kde byly probrány nevýhody autobusu SOR BN 12.

Vojtěch Jánský

bývalý redaktor dopravního magazínu MHD86.cz