Opavské „čtrnáctky“ se rozloučí stylově s vlastním pivem

V sobotu 10. 11. 2018 se uskuteční akce k symbolickému rozloučení s trolejbusy Škoda 14 Tr v Opavě. Jejich provoz ve městě skončí po 35 letech. Připravený je samozřejmě bohatý dopravní i nedopravní program, ale to není všechno.


Koordinátor akce a zároveň šéfredaktor časopisu Československý Dopravák Libor Hinčica přichází s krásným nápadem, jak se rozloučit s trolejbusy Škoda 14 Tr v Opavě a to nejen klasickou formou fotojízdy. Pro akci „Opava 35 let s Vámi“ nechal vyrobit v pivovaru Herold speciální edici čtrnácti stupňového piva s unikátní etiketou na počest trolejbusů Škoda 14 Tr.

 

Pivní sklenice je záměrně pojata v retrostylu, požadovány tak byly láhve staršího typu, které jsou v běžném oběhu (a tedy částečně opotřebované). Vzhled etikety byl  inspirován původním provedením etikety opavského výčepního piva Zlatovar z 80. let 20. století, kdy začaly být do Opavy trolejbusy Škoda 14 Tr dodávány.

Připít si čtrnáctkou na čtrnáctky bude možné jen v průběhu rozlučkové akce s trolejbusy Škoda 14 Tr. Celkem je vyrobeno 1400 lahví, které budou v prodeji ve stánku ve vozovně, kde bude 10. 11. 2018 probíhat Den otevřených dveří. Mělo by jít o první pivo na světě, jež je věnováno konkrétnímu typu trolejbusu.

Zájemci se dočkají také fotojízdy a posledního nasazení trolejbusů Škoda 14 Tr na pravidelné linky. Veškeré informace najdete na speciálním webu www.opava35let.cz.

Liborovi Hinčicovi přeji, ať se průběh a organizace oslav podaří podle plánů na výtečnou a zároveň velké množství nadšených návštěvníků.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.