Kamenická nově bezbariérová. Bude přejmenovaná?

Tramvajová zastávka Kamenická v Praze 7 získala novou podobu. Od konce října nemusí cestující ve směru na Letenské náměstí do tramvaje nastupovat z ulice, což bylo pro řadu starších spoluobčanů velmi nepříjemné. Nově se do tramvaje nastupuje z úrovně chodníku, který byl „vytažen“ až k tramvajovým kolejím.


Podobně bude zrekonstruována také zastávka ve směru Strossmayerovo náměstí, na které se nyní stavebně pracuje. Rekonstrukce obou zastávek ovšem nabízí otázku, proč se i nadále budou obě zastávky jmenovat Kamenická.

Dokument Ropidu „Rozvoj linek PID v Praze 2019-2029“ na straně 207 přichází s námětem přejmenovat stanice metra. Konkrétně se v něm píše „…v budoucnu se zabývat také úpravou některých ne zcela přesných názvů stanic metra…“ Proč tedy není přejmenována podle stejného argumentu tramvajová zastávka Kamenická?

Současná poloha zastávky (i poloha v posledních letech před rekonstrukcí) totiž nemá nic společného s Kamenickou ulicí. Kamenická ulice se nachází o blok západněji a jedná se tak o ne zcela přesný název zastávky. Pokud bychom měli postupovat stejnou logikou, musela by se zastávka nově jmenovat „Haškova“, aby odpovídala svou polohou k uliční síti.

Zastávka Kamenická u křižovatky ulic Milady Horákové x Haškova

Bezbariérový nástup do tramvaje na Kamenické



Je to samozřejmě nesmysl – zažitý název přejmenovávat, ale ukazuje to na trhliny a nedomyšlenost s přejmenováním stanic metra. Zkrátka neměří se všude stejném metrem.

A jak vznikl název zastávky Kamenická? Před desítkami let byla zastávka o uliční blok výš na třídě Milady Horákové (tehdy Belcrediho tř.) u křižovatky s Kamenickou ulicí. Později však byla tramvajová zastávka přemístěna o blok níž, za křižovatku s ulicí Haškova, ale název si zanechala původní.

Zastávka Kamenická u ulice Kamenická na mapě z let 1920-24
Zdroj: www.dveprahy.cz

 

Zrekonstruovaná zastávka Kamenická ve směru na Letenské náměstí

Linka 12 v zastávce Kamenická

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.