Delší intervaly a rušení spojů. DPP nemá řidiče v důsledku smluvních jízd pro šampionát ve florbale

Nejprve zpráva o minimálním posílení městské dopravy o adventních víkendech a teď rovnou prohlášení Dopravního podniku hl. m. Prahy a Ropidu o prodlužování intervalů, rušení spojů a také rušení linek. Taková nás čeká doprava v prosinci.


Z důvodu zajištění smluvní dopravy pro účastníky Mistrovství světa ve florbale je od 26. 11. 2018 dlouhodobě omezena městská hromadná doprava pro Pražany. Páteřní tangenciální linka 125 bude mít o víkendech interval 15 minut, místo dosavadních 10 minut. Tato linka přitom tvoří základní spojení mezi Jižním Městem  a oblastí Smíchova a Anděla. Posílen není ani provoz metra C, kterému tato linka pomáhá od přetěžování spojů.

Delší intervaly čekají také cestující na trase Florenc – Ohrada – Malešice, kde dochází ke změnám u linek 133 a 207. Klíčová linka 143 ke strahovským vysokoškolským kolejím je o víkendech rovnou zrušena bez náhrady. Zhoršený komfort pocítí dále cestující v lince 190 z Modřan na Smíchov. Ta bude v ranní špičce pracovních dnů mít prodloužený interval z 5 na 6 minut. Autobus pojede do hodiny 10x, místo 12x. Nelze ovšem očekávat, že by jezdilo méně cestujících, ti se budou muset v autobusech více k sobě přitulit. Možná by mohl dopravní podnik oprášit svůj marketingový počin se seznamovacím vozem.

Bez náhrady je zkrácena linka 196 o úsek Kačerov – Kloboučnická. Proškrtaný je také jízdní řád linky 248 v Radotíně. Všechna omezení mají jednoduchý důvod. Dopravní podnik vyčerpal počty odpracovaných hodin, včetně přesčasových, u řidičů a nyní nemá kdo s autobusy jezdit. Není divu, když dopravní podnik v průběhu roku plýtval s řidiči a bral externí zakázky v Kolíně, Neratovicích, či v Kladně. Teď by se odježděné hodiny na kolínských zakázkách hodily pro výkony v Praze pro Pražany.

Omezení dopravy v době adventu

Linka 125

  • O víkendech prodloužen interval z 10 na 15 minut

Linky 133 a 207

  • Linka 133 se vrací do své trasy Florenc – Sídliště Malešice v prodloužených intervalech, v pracovní dny je prodloužena z Florence až na Staroměstskou

  • Linka 207 se vrací do své trasy Staroměstská – Ohrada. V pracovní dny jsou zavedeny posilové kloubové spoje v úseku Florenc – Ohrada. O víkendu jsou nasazeny kloubové autobusy v celé trase.

Linka 143

  • Linka není v provozu o víkendech

Linka 190

  • V ranní špičce prodloužen interval z 5 na 6 minut

Linka 196

  • V pracovní dny zkrácena o úsek Kačerov – Kloboučnická (celotýdenně v provozu v úseku Smíchovské nádraží – Kačerov)

Linka 248

  • Ve špičkách nejsou v provozu krátké spoje v úseku Nádraží Radotín – Sídliště Radotín (spojů do oblasti Viniček se změna netýká)

Nejprve zklamání z chybějícího zásadního posílení MHD před Vánocemi a nyní rovnou omezení a škrtání spojů. Město nepřímo vzkazuje lidem: „jezděte autem“!

V souvislostech:

Provoz pražské MHD bude o adventních víkendech posílen jen symbolicky

DPP plýtvá s řidiči autobusů. Posílá je do Neratovic, či do Kolína

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.