Ledovka potrápila brněnské autobusy a trolejbusy

Pondělní večer, 14. ledna 2019, zasáhla Brno krátká sněhová bouře a následná ledovka. Provoz městské dopravy byl v řadě lokalit omezen. Obdobné potíže zaznamenali také obyvatelé Pardubic.


„V pondělí večer došlo během krátké sněhové bouře k prudkému poklesu teploty, kdy se po 19. hodině v krátkém čase snížila teplota z +1 na -3 stupně Celsia. Brno tak pokryla souvislá ledová vrstva, kvůli které byly silnice velmi obtížně průjezdné,“ sdělila dopravnímu magazínu MHD86.cz tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Nejhorší situace v Brně panovala od 19:30 do 21:30 hodin. Zatímco tramvaje jezdily bez komplikací, trolejbusy a autobusy nabíraly až dvouhodinová zpoždění.


„Situace zasáhla trolejbusovou a autobusovou dopravu, tramvaje jezdily bez větších komplikací. Zasaženo bylo celé město. Nejkritičtější situace byla sice v kopcích, ale vozy stály a nemohly se rozjet i na místech, kde běžně problémy nebývají. Spoje nabíraly zpoždění, na nejvíce zasažených linkách až 120 minut. Po posypu komunikací se situace zlepšila, přibližně ve 21:30 se provoz začal postupně obnovovat a noční rozjezdy ve 23 hodin už jely v běžném provozu,“ dodala Hana Tomaštíková.

Podle informací tiskové mluvčí dopravní podnik cestující informoval o mimořádnostech v dopravě všemi dostupnými kanály. Ve vozech je o situaci informovali řidiči na základě informací z dispečinku, ostatní cestující byli informování prostřednictvím Facebooku, Instagramu, Twitteru.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.