V Petrohradu jezdí další soupravy metra z plzeňské Škody

Cestující v Petrohradu začala vozit první souprava metra, kterou dodala společnost OOO VAGONMAŠ ze skupiny Škoda Transportation. První soupravu v novém barevném designu z nové flotily si mohli cestující vyzkoušet již na konci minulého roku.


V Petrohradu se mohou těšit na celkem sedm nových šestivozových souprav NěVa, které dodáme do konce letošního roku. Naše moderní vozidla v Petrohradu nahradí i více než třicet let staré původní soupravy. Aktuální zakázka navazuje na předešlou dodávku sedmnácti souprav metra NěVa, které jsou už několik let v Petrohradu úspěšně v provozu,“ říká Petr Brzezina, předseda představenstva a generální ředitel skupiny Škoda Transportation.

První soupravy již mají najeto více než půl milionu kilometrů s vysokou mírou disponibility, slouží ke spokojenosti dopravce i cestujících. Celkem bude v Petrohradu  v provozu 24 souprav metra ze Škodovky. Nové soupravy významně zvyšují bezpečnost a komfort pro cestující,“ doplňuje Zdeněk Majer, viceprezident pro obchod skupiny Škoda Transportation.

Nejnovější soupravy metra jsou vyráběny podle technologií a know-how společnosti Škoda Transportation. Na subdodávkách se podílejí ruští výrobci. Novými vozidly se cestující vozí na lince č. 3 petrohradské podzemní dráhy.

Jednou z hlavních výhod nových souprav je podstatně nižší hmotnost oproti stávajícím vozům ruské koncepce, vozidla vynikají malou hlučností. Vozy navíc mohou využít rekuperaci energie při brzdění, tudíž jsou schopny, oproti dnes provozovaným soupravám, ušetřit až 25 procent elektrické energie. Bezpečnost cestujících i řidiče zajišťují kamerové systémy se záznamem dat. Pasažérům pomáhá i přehledný audiovizuální informační systém, který doplňují reproduktory vlakového rozhlasu. Pro hendikepované cestující slouží speciální místa v čelních vozech souprav.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.