DPP instaluje do tramvají terminály pro bezkontaktní placení jízdenek

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v těchto dnech zavádí do všech pražských tramvají možnost nákupu jízdenky bezkontaktními platebními kartami. Terminály pro bezkontaktní platby jsou v příslušných vozovnách instalovány do tramvají postupně od pátku 29. 3. 2019. Všechny tramvaje budou osazeny do konce měsíce dubna. Na přítomnost oranžového validátoru, a tudíž možnost provést bezhotovostní nákup cestovního dokladu, upozorní cestující speciální piktogramy na prostředních dveřích tramvajových vozů po celé Praze.


DPP si bezhotovostní nákup jízdenek otestoval v rámci pilotního projektu na tramvajových linkách č. 18 a 22. Služba se osvědčila a Dopravní podnik na základě proběhlé soutěže podepsal kontrakt s firmou Bankovní informační technologie s. r. o. (která spadá pod ČSOB). Ta na své náklady vybaví všechny tramvaje samoobslužnými zařízeními pro nákup jízdenek. Službu bude zajišťovat následující 4 roky od zprovoznění.

„Zaváděním platebních terminálů se Praha zařadí mezi světové metropole, kde trend využívání technologií již běžně funguje. Praha se stane zdaleka největším městem pokrytým touto technologií s ohledem na počty vozidel, obrat cestujících i obslouženou oblast v ČR,“ říká Adam Scheinherr, náměstek pražského primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP.

„DPP touto spoluprací dosáhne nejen zvýšení kvality a komfortu služeb pro cestující, ale také získá dosud nejlevnější prodejní kanál pro prodej jízdenek. Za uvedenou službu totiž zaplatí pouze 1,99 % z ceny jízdného,“ říká Peter Hlaváč, ekonomický ředitel DPP.


„Snažíme se, aby byl nákup jízdenek pro naše cestující co nejsnazší a nejpohodlnější. Věříme, že když jim umožníme zaplatit za jízdu tramvají kartou přímo ve voze, ušetříme jim tím starosti se sháněním drobných mincí a také automatu na jízdenky. Zároveň doufáme, že se nám tímto krokem podaří snížit počet nechtěných černých pasažérů, kteří neplánovali cestovat bez platné jízdenky, ale nemohli si ji z různých důvodů zakoupit,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dále uvádí: „Možnost bezkontaktního placení chceme zavést i do všech autobusů DPP. Předpokládám, že ještě letos vyhlásíme obdobnou zakázku na tuto službu.“

DPP zavedl na konci loňského roku bezhotovostní platbu jízdného také na všech příměstských autobusových linkách, které provozuje. DPP rovněž před časem zavedl pro své pasažéry možnost nahrát si kupony na platební kartu nebo na In Kartu Českých drah.

Pamatováno je i na výdejní jízdenkové automaty. Ty jsou již od loňska průběžně nahrazovány přístroji nového typu, které umožňují kromě hotovostní i bezhotovostní platbu jízdného, ovládání dotykovým displejem a vyhledávání dopravního spojení. Během první poloviny letošního roku bude vyměněno dalších 100 kusů automatů, které nahradí staré automaty akceptující pouze mince, a to převážně ve stanicích metra. Tím bude umožněn bezhotovostní nákup jízdenek i cestujícím pražského metra, přičemž v současné době se nepočítá s instalací bezkontaktních platebních terminálů přímo do vozových souprav.

Zdroj: TZ DPP, foto: Ondřej Matěj Hrubeš

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)