Přejmenovat stanice metra nevyšlo. Přejmenuje se Ropid a Lítačka? Manýry z dob Krnáčové pokračují

Zpráva o možném přejmenování Pražské integrované dopravy (PID) na MIND vlastně není překvapující. K podobným krokům přistupovala už minulá pražská vláda v čele s Adrianou Krnáčovou (ANO 2011) podle motta „Když nemáme výsledky, alespoň něco přejmenujeme“. Zdá se, že tento trend bude pokračovat i s vládou Pirátů, Praha Sobě, TOP 09 a STAN.


Minulé volební období bylo velmi slabé na konkrétní výsledky. Zastavil se rozvoj metropole. Nezačala se stavět ani žádná významná dopravní stavba a tak jediné, co zbylo pro týmu Adriany Krnáčové je kartička na tramvaj s názvem Lítačka.

Ta vznikla přemalováním červené kartičky Opencard na zeleno. Fakticky cestujícím nepřinesla nic jiného, než komplikace spojené s výměnou kartičky kus za kus. Dalším pokusem bylo přejmenování stanic metra, k tomu naštěstí nedošlo – zatím.

K podobnému „revolučnímu“ plánu se uchýlila nová rada pod vedením Zdeňka Hřiba (Piráti). Tentokrát se stalo myšlenkou přejmenovat Pražskou integrovanou dopravu a na Metropolitní integrovanou dopravu. Aby toho nebylo málo, uvažuje se samozřejmě i o přejmenování Lítačky. Zda bude nově kartička růžová, nebo fialová není jasné.


Přejmenovat společnost je snazší, než postavit metro na letiště

Jasné je pouze jediné – bude to drahé, pokud ke změně dojde. Změna názvu by musela být provedena na všech vozidlech MHD, mapách, zastávkách, jízdních řádech, ale také ve všech smlouvách, které Ropid uzavřel. Bude to dobrý kšeft nejen pro právníky a zadarmo nebude ani zakázka na kreativitu nového loga a kompletního grafického manuálu. Jenže přejmenovat společnost je snazší, než postavit třeba metro na letiště, nebo tramvajovou trať na Dědinu.

Někteří mohou namítat, že název Pražská integrovaná doprava v sobě nenese názvy vesnic Středočeského kraje, ale to se nestane ani v názvu Metropolitní integrovaná doprava (MIND), jelikož metropolí nejsou považovány středočeské vesničky, ale Praha – hlavní město.

Z wikipedie: Metropole (z řeckého métér, matka a polis, město) znamená významné město, které je kulturním, obchodním nebo politickým centrem určité oblasti. Často se používá jako synonymum pojmu hlavní město.

Tipněte si, dojde k přejmenování Pražské integrované dopravy na Metropolitní integrovanou dopravu?

Nahrávání ... Nahrávání ...

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.