Nejlevnější jízdenky na MHD má Olomouc, nejdražší skončila Praha

Jaké jsou rozdíly v cenách celoročních kupónů a celodenních jízdenek na městskou dopravu v jednotlivých městech, jste se dočetli v minulých týdnech. Sérii porovnávající ceny jízdného zakončí kategorie jednotlivých jízdenek, kde se cena pohybuje od 14 do 32 korun.


Jednotlivé jízdenky se v městech liší časovým obdobím, či možností přestupů. Pro porovnání jsou do tabulky vybrány jízdenky především přestupní s časovou platností pro cestování na delší vzdálenost po městě.

U těchto jízdenek je třeba brát v potaz, že jsou určeny pro nepravidelné cestující, či turisty ve městech. Nelze podle nich porovnávat, jak je drahá doprava pro místní obyvatele. K tomu posloužil přehled celoročních kupónů.

Nejdražší jednotlivé jízdenky najdeme v Praze s cenou 32 korun. Následuje Brno, Karlovy Vary a Hradec Králové s pětadvacetikorunou. O korunu levnější jízdenku seženete v Jablonci nad Nisou. Další města mají jízdenky v rozmezí mezi 17 až 20 korunami.

Nejlevnější cestování je v Olomouci, kde jízdenka vyjde na 14 korun. Za šestnáct korun se svezete městskou dopravou v Českých Budějovicích a Pardubicích.

Zároveň je třeba brát v úvahu, že kategorie jednotlivých jízdenek patří mezi ty nejhůře porovnatelné. Každé město má jiné parametry platnosti jízdenek a také v každém městě je klíčová jiná jízdní doba pro běžnou cestu po městě. Proto k poslednímu srovnání jízdenek je třeba přestupovat jen orientačně.

Na kolik vychází jednotlivá jízdenka v jednotlivých městech se můžete podívat v následující tabulce. Sběr dat probíhal v únoru 2019 a zdrojem jsou webové stránky jednotlivých dopravních podniků.

V souvislostech

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.