V Schöneiche budou jezdit tři tramvaje ForCity Smart Artic

Společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation dodá třetí tramvaj ForCity Smart Artic X34 do německého města Schöneiche. Celková hodnota kontraktu činí zhruba 3 miliony EUR. Tramvaj bude vyrobena ve finském závodě v Kajaani a do Německa bude dodána na jaře 2020.


Jsme rádi, že můžeme poskytnout německému zákazníkovi naši tramvaj Artic, kterou jsme vyvinuli v úzké spolupráci s helsinským dopravním podnikem. Tramvaj je 100% nízkopodlažní a poskytuje cestujícím komfortní a pohodlné cestování. Její technické řešení umožňuje tichou a spolehlivou jízdu a tramvaj je navíc energeticky efektivní,“ říká Zdeněk Majer, předseda představenstva Škoda Transtech a senior Viceprezident skupiny Škoda Transportation a doplňuje: „Naší skupině Škoda Transportation se v Německu na tramvajovém trhu daří. V loňském roce zvítězila v tendru na dodávku moderních tramvají pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr. Celkem osmdesát tramvají v základní dodávce tak bude v příštích letech v provozu na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. První tramvaje ForCity Classic navíc nedávno vyrazily do městské kolejové sítě v dalším německém městě Chemnitz.“

Díky dobrým zkušenostem a vysoké spokojenosti s těmito vozidly chce náš dopravní podnik využít příležitost k zakoupení nového vozidla před ukončením výroby této série tramvají. Tímto nákupem zajistíme budoucnost našeho vozového parku. Díky většímu vozovému parku můžeme využívat synergie v oblasti údržby a servisu, nákupu náhradních dílů a školení. Nová, třetí tramvaj Artic bude dodána počátkem roku 2020,” říká Detlef Bröcker, generální ředitel dopravního podniku v Schöneiche (Schöneicher-Rüdersdorfer Strassenbahn GmbH).


Škoda Transtech vyvinula tramvaj ForCity Smart Artic Helsinki v úzké spolupráci s dopravním podnikem v Helsinkách (HKL). První tramvaje Artic jsou v Helsinkách v provozu již od roku 2013 a v současné době už jezdí 60 těchto vozů s cestujícími. Dopravní podnik v Helsinkách objednal celkem 72 vozidel tohoto typu.

Jednosměrná tříčlánková tramvaj ForCity Smart Artic Helsinki má rozchod 1 000 mm, je dlouhá 27,4 m a plně nízkopodlažní. Vozidlo nabízí také bezbariérový přístup pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Pohon všech kol a robustní konstrukce podvozku a náprav umožňují bezproblémový provoz v náročných klimatických podmínkách.

Společnost Škoda Transtech je největší výrobce kolejových vozidel ve Skandinávii. Firma byla založena roku 1985. V roce 2015 se stala členem skupiny Škoda Transportation a v roce 2018 došlo k úplném převzetí společnosti skupinou Škoda Transportation. Mezi její hlavní produkty patří dvoupodlažní elektrické vagony (provozované jako PushPull soupravy), tramvaje a strojírenské výrobky. V současnosti zaměstnává více než 700 lidí.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)