Vypnutá klimatizace v autobusech DPP? Požádejte řidiče o zapnutí, radí podnik

Nejen v parných dnech ocení cestující v pražských autobusech klimatizace. Těmi jsou vybaveny nejnověji dodávané autobusy. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) disponuje k 31. 4. 2019 celkem 226 autobusy s klimatizací, což je téměř 20 % z celkového vozového parku (k 31. 5. už 256 autobusů). Jenže klimatizaci nepouští řidiči automaticky. Řada z nich si musí teprve zvyknout, že jejich autobus má klimatizaci nejen pro řidiče, ale také pro cestující, která se zapíná zvlášť.


„V souladu se schválenými novými standardy kvality PID, které budou platit od 1. 1. 2020, by měla být klimatizace zapnuta při venkovních teplotách od 22°C výše. Standardy jsou platné pro nově soutěžená vozidla, dle technických a provozních možností je DPP uplatňuje i u stávajících či již dříve vysoutěžených vozidel. Řidič samozřejmě může s ohledem na teplotu v interiéru zapnout klimatizaci i při nižší venkovní teplotě,“ říká pro dopravní magazín MHD86.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Dále odkazuje na Standardy kvality PID: 4.2.9.2 Venkovní teploty nad 22 °C: „Vozidlo musí být vybaveno funkční klimatizací a při venkovní teplotě v rozmezí 22–25°C musí být zajištěno, aby uvnitř vozidla byla teplota v rozmezí 20 – 25°C. Při venkovních teplotách vyšších než 25°C musí být teplota uvnitř vozidla vždy o 1 – 6°C nižší než teplota venkovní. (Hodnoty u druhého bodu budou zkušebně měřeny a vyhodnocovány a může dojít k úpravě.)

SOR NB 18 s klimatizací. Foto: citybus.cz

Autobusy s klimatizací nakupuje DPP od roku 2017 a jejich počet se neustále zvyšuje. Přesto se stává, že klimatizaci řidič v autobusu nezapne, případně si jí zapne jen v kabině řidiče. Jindy řidiči reagují, že podle jejich názoru nebylo s ohledem na okolní teplotu použití klimatizace nutné. Řidič si nemusí uvědomit, že ač venkovní teplota ve stínu nepřesáhla 22 stupňů, vozidlo odstavené na konečné půl hodiny na přímém slunci vůz rozpálí.

Co dělat v případech, kdy je v autobusu horko a klimatizace je vypnutá? „Doporučujeme požádat řidiče o zapnutí klimatizace,“ radí cestujícím tisková mluvčí DPP. Pokud u řidiče neuspějete, je vhodné požádat o proškolení konkrétního řidiče ohledně používání klimatizace přes mobilní aplikaci zmente.to v sekci veřejná doprava. V takových případech s řidičem funkcionalitu klimatizace a její používání probere většinou vedoucí garáže. Časem se pro všechny řidiče používání klimatizace rutinou a cestujícím se zvýší komfort cestování.

O vybavenosti autobusů klimatizací informují cestující samolepky na oknech. Ty zároveň upozorňují, že při zapnuté klimatizace není vhodné otevírat okna.

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.