Praha testuje vlastní přístřešek na Palackého náměstí

Do jara příštího roku bude na Palackého náměstí umístěn testovací prototyp zastávkového přístřešku MHD se zábradlím. Návrh vzešel ze soutěže, kterou uspořádal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) v loňském roce.

Testovací období má zjistit funkčnost a design nové zastávky, jejíž cena v sériové výrobě nepřesáhne 200 000 Kč. Příští rok pak bude vypsáno veřejné výběrové řízení na nového dodavatele a správce tohoto městského mobiliáře. Díky tomu bude mít město plnou kontrolu nad reklamou a nad příjmy z ní plynoucí.

V současné chvíli je v Praze nedostatek zastávkových přístřešků. Nejen, že je zastávek málo, ale téměř polovina z nich je zastaralá a neumožňuje tak využívat nové technologie. Tyto přístřešky nejsou ve vlastnictví Prahy, a proto má hlavní město velmi omezenou možnost ovlivnit jejich vzhled a postrádá tak kontrolu nad reklamou a příjmy, které z ní plynou. V létě roku 2021 vyprší smlouva se současným správcem mobiliáře a ve veřejném výběrovém řízení bude vybrán jak nový dodavatel zastávkových přístřešků, tak i jejich správce. Ten bude pro hlavní město o vítězný typ pečovat.

Foto: IPR Praha

„Městský mobiliář je často přehlíženou, ale velice důležitou složkou města, na kterou nesmíme zapomínat. Kromě toho, že poskytuje pohodlí svým uživatelům, by měl být reprezentativní a snadno udržovatelný. Všechny tyto atributy nový zastávkový přístřešek splňuje, a proto mě těší, že se v Praze začne postupně rozšiřovat,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Zastávka veřejné dopravy je důležitým prvkem ve veřejném prostoru, který neodmyslitelně patří k MHD. Ať už se jedná o dopravní stavbu nebo zastávku, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně a zapadal do svého okolí,“ vysvětluje Adam Scheinherr, radní pro oblast dopravy.

Inciativa sjednotit městský mobiliář a vytvořit vlastní design, který vychází z prostředí Prahy, vznikla již v roce 2017. Tehdy se začalo s hledáním designu městské lavičky, odpadkového koše a stojanu na kola. Vítězný návrh pak prošel testovacím obdobím a dnes se Pražané s novým mobiliářem setkají například ve Stromovce, na Petříně nebo na Strossmayerově náměstí. Odpadkový koš dokonce letos získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

Jednotný vzhled mobiliáře přispěje ke snížení počtu typů „městského nábytku“, podpoří jednotný design těchto prvků a nastaví tak standard, který by minimálně měl mobiliář splňovat.

„Ucelený design městského mobiliáře pomůže výrazně zvýšit kvalitu veřejných prostranství v Praze. Těší mě, Praha má svůj vlastní design, se kterým se může prezentovat,“ říká Petr Hlaváček, radní pro oblast územního rozvoje.

Testovací prototyp bude na Palackého náměstí umístěn celkem 6 měsíců. V průběhu jara 2020 bude testovací období vyhodnoceno a na jeho základě bude přístřešek se zábradlím případně upraven. Poté bude následovat výroba pilotní série, která by se měla objevit již na různých místech v Praze.

„Po více než dvaceti letech získá Praha zastávky do svého majetku a bude tak nad nimi mít kontrolu nejenom z pohledu jejich rozmístění, funkčnosti, ale také nad reklamou. Tento dohled Praze dodnes chyběl,“ uzavírá Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

TZ IPR Praha

  • Budoucnost tramvají v Naumburgu visí na vlásku
    Jedna z nejmenších tramvajových tratí v Evropě se potýká s finančními problémy. Její provozovatel soukromá společnost Naumburger Straßenbahn GmbH (NSB) usiluje o zajištění dlouhodobého financování, ale k definitivní dohodě mezi krajem a městem zatím nedošlo. Přesto, že pro rok 2024 je financování zajištěno, další roky jsou ve hvězdách. Historie tramvají v německém Naumburgu sahá až do roku 1892. Během let … Pokračovat ve čtení
  • Na výlet vlakem a na kole i v předjaří
    České dráhy zajišťují přepravu jízdních kol prakticky ve všech svých vlacích po celý rok. Za pěkného počasí, které by mělo být i o nadcházejícím víkendu, je snadné vyrazit na kratší nebo delší výlet na kole po oblíbených cyklostezkách a vrátit se z výletu vlakem. Přeprava kol je možná prakticky ve všech spojích Českých drah. Pokud jsou … Pokračovat ve čtení
  • DPP zrušil výběr vítěze na stavbu metra D
    Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) aktuálně získal nové informace v souvislosti s ověřením detailů jedné z referencí vítězného uchazeče o stavbu druhého úseku metra D. Představenstvo DPP proto rozhodlo o zrušení výběru vítěze. Hodnotící komise vítěznou nabídku se zohledněním těchto informací znovu posoudí. Aktuální rozhodnutí nemění nic na skutečnosti, že DPP nadále trvá na … Pokračovat ve čtení
  • Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID
    Výbor pro dopravu Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou si prohlédl jednu z dokončených elektrických jednotek řady 640.2 PID RegioPanter, která bude obsluhovat příměstské linky S ve Středočeském kraji a Praze. „Přesvědčili jsme se, že moderní vlaky Českých drah nabídnou našim občanům ve Středočeském kraji kvalitu cestování na úrovní 21. století. Líbí se … Pokračovat ve čtení
  • DPO představil program oslav 130 let MHD
    Spanilá jízda konvoje historických a moderních vozidel napříč městem, exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematická výstava v ulicích centra města „Lidé v MHD“, představující pracovníky a jejich předchůdce v typickém pracovním prostředí. I takové akce připravil Dopravní podnik Ostrava (DPO) pro veřejnost u příležitosti výročí 130 let MHD v Ostravě. Slavit … Pokračovat ve čtení