Vídeň zvýšila poplatek za krátkodobé parkování, motivuje k parkování na P+R

Za krátkodobé parkování ve Vídni zaplatíte od nového roku o 10 centů za hodinu více. Platit lze prostřednictvím parkovacích lístků nebo přes mobilní aplikaci. Na delší parkování vychází nejvýhodněji parkoviště Park & Ride.

Pokud cestujete do Vídně autem a chcete parkovat v zónách krátkodobého parkování, čeká Vás od počátku roku 2020 mírné zdražení. Parkovací lístky podraží o 5 eurocentů na každou půlhodinu. Nejkratší půlhodinový lístek nyní vyjde na 1,10 eur místo původních 1,05 a nejdelší dvouhodinový na 4,40 místo 4,20 eur.

Parkovací lístek musí být označen už od první minuty parkování. Lístky lze pořídit například v trafikách, na čerpacích stanicích, v automatech na jízdenky dopravního podniku Wiener Linien a při registraci také prostřednictvím SMS nebo mobilní aplikace.

Zóny v celé Vídni

Zóny na krátkodobé parkování v současnosti pokrývají velkou část Vídně. Řidiči musí dávat pozor už při vjezdu do každého městského obvodu, kde jsou na dopravních značkách vyznačena místní pravidla. Na vybraných místech poté platí ještě speciální omezení – zejména se jedná o parkovací místa určená pouze rezidentům, obchodní ulice se zvláštním parkovacím režimem nebo okolí městské haly Stadthalle. Aktualizovaný detailní přehled je k dispozici na webu města Vídně.

Nejvýhodněji na P&R parkovištích

Chcete-li ve Vídni parkovat na déle než pár hodin, jsou nejvýhodnější variantou městská parkoviště Park & Ride. Všechna P&R parkoviště se nachází u stanic a zastávek MHD a denní parkování vyjde na 3,60 eur.

TZ Vídeň