Odstavená tramvaj v Podbabě poslouží modelářům i školní výuce, představena bude v březnu

Koncem roku 2019 se objevila v Praze 6 v ulici Pod Juliskou vyřazená tramvaj. Konkrétně se jedná o vůz T6A5, který jezdil u dopravního podniku pod evidenčním číslem 8721. Nové působiště má před Domem dětí a mládeže (DDM) – Stanicí techniků v Podbabě. Jaké bude její využití?

„DDM nyní řeší připojení elektřiny a instalaci stimulátoru. Tramvaj plánují využívat tramvajoví a železniční modeláři, bude součástí výukových programů pro naše školy. Určitě ale poslouží i pro veřejnost, například jako venkovní učebna, klubovna, netradiční výstavní prostor nebo literární kavárna,“ sdělila dopravnímu magazínu MHD86.cz Marie Kubíková (ODS), radní pro školství v Praze 6.

Vedle tramvaje se nachází zahradní železnice
Tramvaj T6A5 (ev. č. 8721) v Praze 6 Podbabě před Domem dětí a mládeže

Řada zvědavců už se byla na odstavenou tramvaj podívat, ostatní mohou nahlédnou do fotogalerie, která vznikla v prosinci 2019. Bohužel od té doby byla tramvaj vandaly posprejovaná. Podobnému útoku se před pár měsíci nevyhnula ani odstavená tramvaj T6A5 u dálnice D1.

„Představení tramvaje široké veřejnosti proběhne poprvé při Vítání jara ve Stanici techniků 29. března,“ zve čtenáře radní Kubíková. Dny provozu zahradní železnice, která se nachází před tramvají, budou uvedeny na webu techniků.

Tramvaj T6A5 (ev. č. 8721) v Praze 6 Podbabě před Domem dětí a mládeže
Tramvaj T6A5 (ev. č. 8721) v Praze 6 Podbabě před Domem dětí a mládeže

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.