Střešovické Muzeum MHD má dlouhodobou podporu místostarostů Prahy 6

Muzeum městské hromadné dopravy v pražských Střešovicích je neodmyslitelně spojeno s Prahou 6. Dopravní podnik jej otevřel v květnu 1993 a je vyhledávaným místem nejen turistů, ale i Pražanů.

Při příležitosti představení nových retro tramvají T2, zavzpomínali na historické tramvaje a samotné Muzeum MHD místostarostové Prahy 6.

Jiří Lála

„Jako každý malý kluk jsem měl rád všechny dopravní prostředky, ale za mého dětství jsme mohli navštěvovat maximálně Technické muzeum nebo letiště. O to více jsem ocenil, když jsem mohl se svými dětmi navštěvovat Muzeum MHD přímo na Praze 6. Zejména tramvaje z dob první republiky, které pamatuji ještě z doby, když jsem byl školou povinný, a které je možno spatřit i na vyhlídkových jízdách Prahou, jsou skvostem muzea ve Střešovicích,“ říká pro MHD86.cz Ing. Jiří Lála (ODS), místostarosta Prahy 6, který má v gesci dopravu.

Muzeum městské hromadné dopravy v pražských Střešovicích. Foto: DPP – Petr Hejna
Jakub Stárek

„Před nedávnem jsme do muzea MHD zašli s mojí 4 letou dcerou Amálkou. Překvapilo mě, že od té doby maluje tramvaje víc než auta a ptá se kdy zase půjdeme do “muzejíčka na tamvaje”. Proto jsem rád, že muzeum má plány jak pro rozšíření a zatraktivnění expozice, tak se řadou různých sousedských akcí otevírá Šestce i celé Praze,“ říká pro MHD86.cz Jakub Stárek (ODS), 1. místostarosta Prahy 6, který zodpovídá za územní rozvoj, plánování a veřejný prostor.

Podpora historie a zároveň městské dopravy je v dnešní době velmi důležitá. Není náhodou, že na území Prahy 6 se chystá hned několik nových tramvajích tratí. Jedná se například o trať z Malovanky na Strahov, z Divoké Šárky na Dědinu, či z Nádraží Podbaby do Sedlce a dále, snad, na Suchdol.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.