Dezinfekci autobusů ozónem dopravní podnik neplánuje, ozónem dezinfikuje jen tramvaje

V únoru se Dopravní podnik hl. m. Prahy pochlubil, že začne dezinfikovat všechny tramvaje ozónem. Důvodem mimo jiné byla chřipková epidemie. O autobusech ani metru nepadlo tehdy ani slovo.

Proto byl dopravní podnik dotázán, zda a od kdy bude ozónem dezinfikovat také všechny autobusy a vozy metra. Bylo by to logické, protože jednotlivé dopravní prostředky (tramvaje, metro a autobusy) se dělí přibližně třetinami na počtech přepravených osob za jeden den.

Jenže dopravní podnik upřednostňuje jen tramvaje. „DPP používá dezinfekci při každém z pravidelných úklidů autobusů či metra, nicméně dezinfekce ozónem se v této chvíli týká „pouze“ všech našich tramvají,“ sdělila koncem února pro MHD86.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Přitom ještě v polovině února se dopravní podnik v tiskové zprávě pyšnil, že metoda čištění vozidel ozónem viry, bakterie, houby, původce zápachu a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky, které DPP při úklidech používá.

„Tato technologie má dlouhodobé účinky a její účinnost je i v prostorách, kam nelze účinně aplikovat jakoukoliv dezinfekci. Je to plyn, který se dostane hluboko do všech skulin interiéru tramvají a pórů materiálů,“ stojí v tiskové zprávě DPP.

Proto je podivuhodný rozdílný přístup k čištění tramvají a autobusů a souprav metra v Praze.

Kvůli koronaviru zasedla v pondělí také Bezpečnostní rada MČ Prahy 6. S ohledem na ruzyňské letiště rada požádá dopravní podnik o zvýšenou dezinfekci autobusů, které podnik provozuje na linkách 119 a 191 jezdících na letiště.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.