Méně linek a časté intervaly. Po Bratislavě pochopili i v Ostravě

Ostrava se zařazuje mezi města, která pochopila, že méně linek s častým intervalem je budoucností městské dopravy. Od března začala jezdit v Ostravě nová páteřní linka 8+, která spojuje Porubu s centrem města každé 4 minuty.

Linka 8+ vznikla spojením bývalé linky 8 a 9. Kromě krátkého intervalu má linka přilákat i na vyšší kvalitu cestování. Nově pod označením 8+ jsou na linku vypravovány jen nízkopodlažní a klimatizované tramvaje, zároveň s připojením k Wi-Fi.

Linka je vedena ze smyčky Vřesinská v Porubě do centra Ostravy. Polovina spojů jede k Hlavnímu nádraží, druhá polovina do Přívozu na Hlučínskou. V pracovních dnech jezdí linka 8+ v intervalu 4-5 minut, večer a o víkendech každých 10 minut.

Kromě častějšího spojení Poruby s centrem dochází u části spojů k propojení s linkou 5, která jezdí ze smyčky Vřesinská do Zátiší. U vybraných spojů nebude nutné nově přestupovat. V budoucnu se třeba povede všechny spoje linky 5 zaintegroval do „osmičky“.

Podobný krok ve zjednodušení tramvajových linek udělal v roce 1995 brněnský dopravní podnik. Ten zredukoval počet tramvajových linek z 22 na 13. Přehlednější linkové vedení a kratší intervaly tak mají už 25 let.

Bratislava k zjednodušení tramvajové dopravy přistoupila na konci roku 2019, kdy podobně jako v Brně proškrtali přibližně polovinu tramvajových linek a na zbývajících výrazně posílili provoz. V půl milionovém městě tak, aktuálně zabezpečují provoz 4 linky celodenně a jedna posilová linka, nicméně na některých tratích se interval zkrátil na 2 minuty. Dopravní podnik v Bratislavě velké změny tramvajové dopravy prezentoval marketingově tak, že „električky začnú jazdiť častejšie ako metro v zahraničí“, co mělo za cíl přilákat nové cestující do veřejné dopravy a zároveň v médiích upoutat pozornost od toho, že se ruší některá přímá spojení a prezentovat změnu pozitivně.

Mnoho linek a delší intervaly přetrvávají z doby minulé. Dříve neexistovaly přestupní jízdenky a proto byla tendence zavést co největší počet linek, aby cestující mohli jet na jednu jízdenku bez přestupu do různých směrů města. Tento systém dodnes funguje ve většině ruských měst a má své příznivce i v organizaci ROPID, která určuje linkové vedení linek MHD v Praze. Dobrou ukázkou je třeba pražský Barrandov, kam jezdí 4 tramvajové linky, které zároveň nemají ani rovnoměrný proklad mezi jednotlivými spoji.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.