Z nádraží mizí jedinečné znělky, za jejich návrat vznikla petice

Správa železnic v posledních měsících ruší unikátní nádraží znělky po celé zemi. Když přijedete do Kolína, už Vás nevítá znělka „Kolíne, Kolíne“, ale unifikovaný gong. V pražské Libni už například neuslyšíte znělku „Vltava“.

Přitom různé znělky na českých nádražích byly ve světě unikátní. Často v nich byla spojitost písničky s konkrétním městem. Ve Vsetíně cestující několik let slýchávali znělku odkazující na píseň „V tom vsetínském zámku“, ve Frýdlantu nad Ostravicí až do konce roku 2019 cestující vítala znělka „Beskyde, Beskyde“ a k Frýdku-Místku patřila znělka „Okolo Frýdku cestička“.

Od února 2020 už neslyšíme „Vraný koně“ v Pardubicích, „Okolo Hradce“ v Hradci Králové, „My jsme Valaši“ ve Valašském Meziříčí a nebo „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“ v Brně.

V březnu přišlo na řadu rušení specifických nádražních znělek v Praze. „Vyšehrad“ na pražském hlavním nádraží, „Vltava“ v Libni, „Vy staré Holešovice“ v Holešovicích.

Za navrácení znělek vznikla na internetu i petice, kterou už podepsalo skoro pět tisíc lidí. Zavzpomínat na staré znělky můžete na webu hlaseni.net.

O rušení znělek jsme mluvili i v Dopravním podcastu:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.