Dopravní podcast (51): Historie se opakuje, aneb DPP po nákupu tramvají T2 objednává tramvaje T3

Nejnovější díl Dopravního podcastu jsme udělali především zpravodajský. Připravili jsme samé dobré a pozitivní zprávy z dopravního světa. 

V Liberci vyjely s cestujícími ex olomoucké tramvaje T3R.P. Tramvajím zůstal původní olomoucký lak, čímž se stanou šotoatrakcí ve městě. Nadějně vypadá obnova železniční tratě Lovosice – Řetenice, kde byl před lety zastaven provoz z důvodu sesuvu půdy. 

Praha se chystá nakoupit další moderní tramvaje. Po vozových skříních T2 se podnik rozhodl nakoupit nové vozové skříně řady T3. Někomu by se mohl zdá, mluvíme o historii šedesátých let, ale kdepak, doba se nemění, stejně jako vedoucí v DPP. Ve Zlíně je v provozu nový trolejbus Škoda Iveco 35 Tr. Jezdit má především na lince 2 ze Zlína do Otrokovic a dále na Štěrkoviště, kam nevede trolejové vedení. 

Plzeňský kraj v autobusové dopravě omládne. Od června bude v provozu přes 300 nových autobusů MAN, Setra, či Iveco. Ostrava rozšiřuje sbírku historických autobusů o nové kousky, které jsou někdy mladší, než osobní automobily některých šotoušů.

S rekonstrukcí tramvajové trati na Barrandov vzniknou i nové odstavné koleje, resp. zárodek nové trati na Slivenec. Okružní linka v Moskvě oslavila 66 let. Její délka měří téměř 20 kilometrů a denně přepraví až 2 miliony cestujících. 

Letecké společnosti Qantas a KLM ukončují provoz Boeingů 747. Původně se tak mělo stát až v roce 2021, ale současný úpadek v letecké dopravě vyřazení strojů urychlil. 

Poblíž německého města Staßfurt, v Sasku-Anhaltsku, existuje unikátní elektrická dráha, která přepravuje vápenec z otevřeného lomu do fabriky. Dráha měří cca 2 kilometry. Trať vede většinu délky podél pole, ale zároveň železnice křižuje i normální silnice. Tento zajímavý provoz můžete na vlastní oči někdy omrknout. 

Pusťte si 51. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se základních členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.