Dopravní podcast (65): Retro tramvaje a retro autobusy. Jaká je jejich budoucnost?

Jak to vypadá s retro tramvajemi? A co nové retro autobusy? Zeptali jsme se Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Od podzimu se autobusoví nadšenci mohou těšit na retrospoje na další lince. A retro tramvaje? 16 vozů je v ohrožení, ale DPP se snaží situaci zachránit. Dobrou zprávou je také chystaná rozlučka s ukončením provozu Citybusů v Praze.

Nehod na železnici přibývá. Zatímco někteří pracovníci na dráze problémy bagatelizují, že se v zásadě neděje nic abnormálního, cestující začínají mít obavy z cestování vlakem. Zároveň na toto téma vzniká řada vtipů. Teď přichází České dráhy s aplikací do tabletů strojvůdců, která by měla upozornit strojvedoucího na případný střed s protijedoucím vlakem.

Arriva převzala autobusovou dopravu v Plzeňském kraji. Jak se s tím vypořádala? Jak reagovali cestující? A co výpadky spojů?

Karlovarský kraj chce nakoupit vlastní autobusy, které bude pronajímat dopravcům. Obdobně plánuje nakoupit Jihomoravský kraj železniční soupravy a podobný model funguje s trolejbusy v Teplicích.

Nesmrtelné „810“. Malé legendární „motoráčky“, které zajišťují provoz na lokálkách nemají dodnes adekvátní náhradu. Nové jednotky totiž vyjdou dráž a nedokáží konkurovat autobusové dopravě. I proto Moravskoslezský kraj přichází s další verzí modernizace vozů „810“.

Pusťte si 65. Dopravní podcast.

Dopravní podcast natáčí od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.