Plzeň oslaví výročí tratí na Bolevec a Košutku

Na letošní rok připadají hned dvě kulatá výročí důležitá pro městskou veřejnou dopravu v Plzni. Před 40 lety, 1. 9. 1980, vyjela poprvé tramvaj na největší plzeňské sídliště Košutka a o desetiletí později, přesně 25. 5. 1990, byla slavnostně otevřena tramvajová trať do Bolevce.

Plzeňský dopravní podnik pro tuto příležitost připravil jízdy historických tramvají a autobusů, které jezdily v 80. a 90. letech.

V sobotu 29. srpna mezi 9. a 15. hodinou budou v trase Bolevec – sady Pětatřicátníků – Košutka a zpět jezdit tramvaje T2 a T3 a na trase Bolevec – sady Pětatřicátníků – Goethova a zpět autobusy ŠM 11 a Karosa B 731. Na trase budou vozy stavět na všech zastávkách. Jízdné bude zdarma.

Na tramvajové točně na Bolevci bude info stánek, kde budou k dispozici časy odjezdů jednotlivých vozů a kde budou k vyzvednutí drobné upomínkové předměty (do vyčerpání zásob).

Jízdní řády historických vozů jsou uvedeny na webu PMDP.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.