DPP nakoupil 134 nových užitkových vozidel

Po devíti letech si Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) bude zajišťovat vnitropodnikovou dopravu opět vlastními silami. V pěti tendrech pro ni nakoupil celkem 134 nových užitkových vozidel, která si v těchto dnech postupně přebírá. Díky insourcingu vnitropodnikové dopravy DPP ročně ušetří na provozních nákladech až 25 milionů Kč ročně oproti dosavadnímu stavu, kdy tyto služby pro DPP zajišťovala společnost KARIR CZ. DPP tuto nevýhodnou spolupráci ukončil.

Obnovená provozovna Vnitropodniková doprava DPP si v těchto dnech přebírá jednotlivá užitková vozidla, která DPP loni vysoutěžil v pěti tendrech. Jedná se o celkem 134 vozidel pro potřeby činnosti Dopravního podniku, jako jsou malá užitková auta, dodávky, nákladní auta 4×4 či 6×4, sklápěčky, tahače, návěsy, nakladače, vysokozdvižné vozíky a speciální vozidla s nadstavbami, například valníky, skříňové vozy, nosiče kontejnerů či úklidové zametací vozidlo. Jednotku Vnitropodniková doprava DPP od letošního června vede Pavel Novotný s dlouholetými manažerskými zkušenostmi v oblasti automotive, které získal během svého působení např. ve společnostech General Motors Southeast Europe divize Opel nebo Toyota Central Europe a správy vozového parku např. pro Českou spořitelnu.

Vítězem tendru na malá užitková vozidla se stala společnost Federal Cars, která Dopravnímu podniku v těchto dnech dodala 61 malých dodávek a valníků značky Peugeot. Ve veřejné zakázce na velká užitková vozidla uspěla společnost HAGEMANN, jež DPP postupně v následujících týdnech předá 24 dodávek značky Ford. Stejná společnost vybaví DPP také 24 speciálními užitkovými vozidly značek Iveco a Multicar jako jsou valníky, vozidla s nadstavbami (skříně nebo nosiče pro kontejnery).

Kromě toho DPP pro obnovenou vnitropodnikovou dopravu vysoutěžil tři tahače, tři návěsy, celkem osm nákladních vozidel 4×4 a 6×4, vše značky Renault, které DPP dodá společnost SAP Komunální technika. Jednotku Vnitropodniková doprava DPP dále doplní osm nových smykových kompaktních nakladačů BOBEK vyráběných Strojírnou Novotný, které DPP dodá společnost HYDROTEK Praha, dva vysokozdvižné vozíky od společnosti Jungheinrich (ČR) a jedno úklidové zametací vozidlo. Jednotlivé veřejné zakázky DPP vypsal na sklonku roku 2018, loni v červnu je vyhodnotil a vyhlásil vítěze. Loni v září DPP s vítězi uzavřel rámcové a dílčí smlouvy na nákup vozidel s realizací v letošním roce. DPP do své obnovené vnitropodnikové flotily 134 užitkových vozů investoval celkem 110 milionů Kč.

Všechna nově pořízená vozidla splňují v současnosti legislativně nastavené emisní limity nejvyšší evropské normy EURO 6. V dalších letech DPP plánuje do vnitropodnikové flotily užitkových vozů zařazovat i vozidla na hybridní pohon nebo elektroauta, budou-li v požadované kategorii výrobci nabízeny.

Vyřešili jsme dalšího kostlivce ve skříni, kterého si Dopravní podnik musel nést z minulosti a na provozních nákladech tím ročně ušetříme 25 milionů korun. Každá takto významná úspora provozních nákladů, navíc na dlouhodobé bázi, je dobrou zprávou v současné situaci, kdy kvůli koronakrizi bude Dopravnímu podniku za letošek v tržbách z prodeje jízdného chybět zhruba 1,5 miliardy Kč,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Jsem také rád, že se nám podařilo vyřešit další problém, který jsme zdědili z minulosti a po devíti letech vrátíme vnitropodnikovou dopravu zpět do DPP. Díky tomu na provozních nákladech ušetříme 25 milionů Kč ročně oproti dosavadnímu režimu půjčování vozidel od externího dodavatele, a to i po započtení investice 110 milionů Kč do nákupu 134 nových užitkových vozů. V následujících deseti letech, po dobu jejich minimální životnosti tak DPP může na provozních nákladech ušetřit bezmála čtvrt miliardy Kč,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodal: „Současně mě těší také to, že díky nákupu moderních užitkových aut splňujících aktuálně nejpřísnější emisní limity realizujeme nejen strategii DPP v oblasti ekologie a životního prostředí, ale reálně přispíváme ke snižování emisí v Praze i v rámci tohoto segmentu vozového parku DPP a k naplňování Klimatického závazku hl. m. Prahy.“

Jsem upřímně pyšný na to, že naše společnost dokázala v této velmi obtížné a nevyzpytatelné době dostát svým závazkům vyplývajícím z vítězného tendru a dodat přes všechny obtíže vozy včas. Zároveň jsem velmi potěšen tím, že se se značkou Peugeot můžeme podílet na velmi významných úsporách pro rozpočet hlavního města Prahy a rovněž na dlouhodobém zlepšování ovzduší v Praze, a to díky nahrazení starých, ekologicky již dávno překonaných vozů, za nové a environmentálně přátelštější,“ dodal Štěpán Vojtěch, jednatel a majitel společnosti Federal Cars Praha s. r. o.

Skutečnost, že naše společnost byla úspěšná ve dvou částech tohoto tendru, pro nás znamená obrovskou radost a současně také závazek, aby realizace všech dodávek proběhla v pořádku. Navzdory celosvětové pandemii koronaviru se nám podařilo část vozidel pro DPP dodat dokonce před termínem plnění. Dopravní podnik hl. m. Prahy je pro nás jedním z největších zákazníků a velmi rádi bychom ve vzájemné spolupráci pokračovali i v budoucnu. Naše společnost HAGEMANN udělá maximum pro tohoto významného zákazníka,“ řekla Jana Hrubcová, předsedkyně představenstva společnosti HAGEMANN a. s.

TZ DPP