Primátor sliboval od září plný provoz MHD, realita je jiná

„Městská veřejná doprava musí být kvalitní a dostupná pro všechny,“ prohlašoval na svém Instagramu primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a dodával: „Pražská MHD je jedna z nejlepších na světě a chceme, aby její obliba rostla i nadále jako dosud.“

Post publikoval 20. července v době, kdy se začalo mluvit o plánech zdražit jízdné v MHD a zároveň začaly prosakovat první informace o omezení provozu městské dopravy i po letních prázdninách.

Na můj jednoduchý dotaz: „A vrátí se plný provoz MHD?“ odpověděl primátor překvapivě slovy „Ano, po prázdninách.“

Teď se ukazuje, že v září bude skutečně pokračovat omezený provoz MHD a slova pana primátora Hřiba neplatí. Je to mrzuté, ale nepřekvapující.

Když vyšly na povrch tři scénáře, jak omezit provoz MHD, dostal primátor Zdeněk Hřib otázku, jakou variantu omezení provozu preferuje. Jenže dotaz je od 11. srpna bez konkrétní odpovědi. Primátor se skrze svou poradkyni vyjádřil včera po urgenci jen velmi obecně: „Jde o materiál z května letošního roku, který vypracovala expertní skupina. Jeho cílem je demonstrovat, co by v reálu znamenal nedostatek peněz pro provoz pražské MHD. Jednání s koaličními partnery o úsporných opatřeních stále trvají. Osobně pevně věřím, že se nám podaří nalézt řešení, díky kterému zůstane MHD dostupná a kvalitní.“

Takže stále není jasné, jak to pražský primátor s městskou dopravou zamýšlí. Slibuje plný provoz od září, ale zveřejněny jsou jízdní řády s omezeným provozem. V tomto sledu není překvapující, že se vyhýbá konkrétní odpovědi.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.