ROPID: O omezení provozu MHD rozhodli cestující!

S chystaným omezeným provozem pražské MHD roste nervozita mezi vedoucími pracovníky ROPIDu. Podle reakcí na dotazy se bojí zveřejnit seznam přijatých opatření. A není divu. Ředitel ROPIDu Petr Tomčík (ČSSD) a jeho náměstek pro městskou dopravu a marketing Martin Šubrt zvládli obhájit svá místa po volbách v roce 2018 a od té doby si dávají pozor, aby „nenaštvali“ nové vedení města.

Na dotaz, kdo rozhodl o zářijovém omezení provozu MHD odpověděl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID: „O podobě jízdních řádů na září rozhodli cestující tím, jak spoje MHD využívají,“ a dodává: „V tomto ohledu tak stále trvá mimořádná situace, přičemž nabídka je nastavována stále vyšší o cca 10-20 % než aktuální poptávka“.

S ohledem na doporučení pražské hygienické stanice na dodržování dvoumetrových rozestupů je směšně porovnávat údaje s běžnou kapacitu plných vozů. A nebo záměrně ROPID chce promořovat cestující covidem? Nebo mají pouze pokyn z města omezit MHD? Jenže ani vedení města nechce přiznávat omezený provoz MHD. Naopak třeba primátor Zdeněk Hřib sliboval Pražanům plný provoz od září a to v době, kdy už byly připraveny tři scénáře omezující provoz tramvají a autobusů.

Zatímco v minulosti ROPID na svém webu informoval o všech změnách v dopravě, poslední měsíce se tak neděje. ROPID dává pouze částečné informace. „V září se nadále očekává pokles využití spojů MHD o 15-20 %, čemuž odpovídá nasazení jízdních řádů shodných s letošním měsícem červnem (s jedinou výjimkou, kterou je prodloužení intervalů mezi 21. a 22. hodinou),“ sdělil Drápal. Ale zapomněl, a nebo úmyslně zapomněl sdělit další omezení. A to i přesto, že ROPID byl 24. srpna požádán o výčet omezení na jednotlivých linkách. Negativní a zdrženlivý přístup k transparentnosti jen odkrývá strach, který vládne u vedení ROPIDu.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.