Normální linky MHD se v Praze omezují, turistická „41“ jezdí veselé dál

Zatímco všechny tramvajové linky jezdí v omezeném provozu, třicítka autobusových linek končí předčasně ve 22 hodin, historická tramvajová linka 41 si jezdí vesele dál – bez turistů. Drobnost, která ovšem ukazuje na fungování dopravního podniku.

Zatímco vláda a lékaři žádají občany, aby zůstávali doma a omezili cestování jen na nejnutnější případy, pražský dopravní podnik láká na cestování tramvajemi pro zábavu a do přírody. A to v době nejvyššího nárůstu nakažených covid-19 a během nouzového stavu.

Provozování „prázdné“ linky 41 je také fackou normálním cestujícím, kterým dopravní podnik v součinnosti s městem zrušil některé linky po 22. hodině. Ano, nákladově není provoz linky 41 nikterak významný, ale ukazuje na principy a myšlení lidí v dopravním podniku. Zatímco DPP volá po rušení nevytížených spojů, provoz téměř prázdné historické linky 41 bez turistů podniku nevadí. Převládá buďto nezodpovědné hospodaření a nebo „šoto“ přístup.

Ještě alarmující byl víkend 10. a 11. října, kdy dopravní podnik lákal Pražany na návštěvu Muzea MHD. V době, kdy 9. října přibylo v ČR rekordních 8617 nakažených. DPP ujišťoval na Facebooku o bezpečnosti „Přijďte se podívat do našeho Muzea MHD, tady budete naprosto v bezpečí, dezinfekci a dalším opatřením věnujeme velkou pozornost,“ ale ruku na srdce, dezinfikoval personál muzea madla všech vystavených tramvají a vitríny vždy poté, co se jich někdo dotkl? Kdo někdy muzeum navštívil, ví, jak děti rády na tramvajích skotačí. Připomeňme, že 8. října bylo vládou vyhlášeno zavření všech muzeí od 12. října.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.