Praha nechce v druhé vlně epidemie vrátit parkování zdarma

Zatímco na jaře, když Prahu trápila první vlna nákazy Covid-19 bylo parkování v metropoli zdarma, teď, při druhé a daleko větší vlně podobný krok vedení Prahy neplánuje.

Dá se říct, že je to až nelogický postup s ohledem na jaro 2020. Mělo by být v zájmu města, aby se šíření nákazy zastavilo. Tomu může pomoci i inviduální cestování po Praze.

Lidé zůstávají ve vetší míře doma, školy jsou zavřené a dopravní zatížení komunikací pokleslo. Pro Pražany, kteří se starají v těchto dnech o své rodiče a prarodiče, zásobují je potravinami, léky a dalšími nezbytnými věci, by bylo vhodné zjednodušit cestování a parkování ve městě.

Pozastavit platnost parkovacích zón v Praze se pokusí ČSSD skrze svého ministra Tomáše Petříčka. „V pondělí pražská ČSSD prostřednictvím ministra Tomáše Petříčka navrhne vládě pozastavení platnosti parkovacích zón v Praze. Považujeme toto opatření za důležité z hlediska snížení rychlosti šíření nákazy Covid-19. Zároveň by pochopitelně měly být odpuštěny poplatky rezidentům po dobu trvání opatření,“ zní z Facebooku pražské ČSSD.

Řada Pražanů má pokles na příjmové straně, jelikož firmy omezují, či dokonce zastavují provoz. Ale zdá se, že pro vedení Prahy (Piráti, Praha Sobě, TOP 09, STAN) je důležitá každé padesátikoruna, kterou Pražan zaplatí v automatu za parkování.

Kdyby se volila stejná logika u městské dopravy. Má vedení Prahy a dopravní podnik Pražanům vrátit poměrnou část z nevyužívaného ročního kupónu na městskou omezenou dopravu. Lidé si platí MHD, kterou totiž často v těchto dnech nepoužívají. Proto parkování zdarma v těchto dnech by vztah město=Pražan férově narovnal.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.