ROPID naslouchá cestujícím. Při podzimním omezení ponechal provoz v Ruzyni a na Hřebenkách

Podobně jako na jaře, i na podzim sáhl ROPID v součinnosti s magistrátem k omezení městské dopravy. Důvody jsou stejné. Nízká poptávka přepravy po 22. hodině v době, kde jsou zavřené restaurace, bary, divadla a kina. Na jaře byly některé části Prahy večer úplně bez dopravy, teď se to změnilo.

Na základě podnětů od cestujících ROPID zrevidoval a upravil soupis linek k omezení. Na jaře se k omezení přistupovalo leckdy paušálně. Například zkrácenou provozní dobou všech midilinek. Jenže v posledních letech se midibusové linky rozšířily natolik, že často nevykonávají jen doplňkovou obsluhu, ale na midibusové linky připadá základní obsluha velkých částí.

Tento případ se týká například území staré Ruzyně, kde se nachází obytná zástavba i logistické areály. Na jaře byly zdejší jediné linky 108 a 168 provozně zkráceny a do Ruzyně po 22. hodině nejezdila MHD. Na to si stěžovala řada obyvatel Prahy 6.

Proto je dobrou zprávou, že v rámci podzimního omezení ROPID přijal tyto podněty od cestujících a zachoval provoz linky 108 v trase Poliklinika Petřiny – Ruzyňská – U Prioru – Sídliště Na Dědině až do ukončení provozu metra.

„Na základě podnětů od cestujících se kromě staré Ruzyně ponechala obsluha Hvězdárny (linka 172), Hřebenky (linka 176), posílili jsme ještě Čimice a Bohnice (linkou 152 a nezrušením linky 144) a ponechali provoz linek 165 a 202, byť omezeně v hodinovém intervalu,“ sdělil pro MHD86.cz Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Linka 176 zajišťuje provoz v trase Karlovo náměstí – Arbesovo náměstí – Hřebenka – Stadion Strahov, linka 172 jezdí ze Smíchovského nádraží do Chuchle a lokality Hvězdárna, linky 165 a 202 zajišťují tangenciální provoz po jižní (linka 165) a severní (linka 202) linii města.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.