Bratislava testuje 24 metrový trolejbus

Dopravní podnik Bratislava testuje tříčlánkový hybridní trolejbus. Otestuje možné navýšení kapacity linky 201.

„Plánujeme riešiť čoraz vyšší dopyt cestujúcich na linke 201 nasadením dlhších trolejbusov. Nové trojčlánkové, 24-metrové vozidlá by mali nahradiť doterajšie 19-metrové kĺbové trolejbusy. Najbližšie podobne dlhé vozidlá jazdia v Linzi a vo viacerých švajčiarskych mestách. Keďže s takto dlhými, veľkokapacitnými vozidlami v Bratislave ešte nemáme skúsenosti, pred vyhlásením súťaže na nákup nových vozidiel sme oslovil viacerých výrobcov so žiadosťou o možnosť testovania. V uliciach Bratislavy otestujeme vozidlo výrobcu, ktorý na žiadosť reagoval pozitívne,“ zní z webu bratislavského dopravního podniku.

„Skúmať sa budú rôzne parametre vozidla. V prvom rade to bude prejazdnosť ulíc, odbočení a dĺžka zastávok. Dôležitá je tiež spotreba veľkokapacitného, trojčlánkového hybridu v bežnej premávke, pri nabíjaní počas jazdy aj počas státia. Zaujímavé bude aj porovnanie s 18-metrovým hybridom, ktorý sme testovali koncom októbra. Preveríme napríklad aj vlastnosti pri jazde na trakčné batérie. V uliciach hlavného mesta ho otestujeme na celej trolejbusovej sieti, no najmä na trase linky 201, kde sa bude hodnotiť aj dĺžka jazdného času v porovnaní so súčasnosťou. Testy sa uskutočnia výlučne bez cestujúcich,“ uzavírá Dopravní podnik Bratislava.

TZ DPB


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.