Městskou dopravou za čtyřmi pražskými póly

Praha má novou turistikou „atrakci“. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy označil čtyři póly Prahy – severní, jižní, západní a východní. Geniální nápad, jak poznat nová místa metropole. Pro „dobytí“ jednoho pólu Vám navíc stačí jedno odpoledne. Jak se na místa nejlépe dostat městskou dopravou se dočtete právě v tomto článku.

„Všechno to vzniklo jednoduše. Během lockdownu, když jsme museli s dětmi někam ven. Zároveň jsme ale měli zkušenost, asi jako všichni, že na turisticky známých místech bylo lidí jak na farmářských trzích. Takže úvaha byla, kam jít ven, kde asi nikdo nebude, ale přitom to může být svým způsobem zajímavé a unikátní místo? K nápadu na „dobytí“ pražských pólů pak už nebylo daleko, vždycky mě navíc bavily geograficky zajímavé body. Svou roli hrálo i to, že to naše děti vždy braly jako dobrodružnou expedici, nebylo to jen normální „jdeme se projít do lesa“. Na každém pólu jsme se vyfotili s velkou cedulí označující daný pól. Pak jsem to dal na Facebook a různí lidé mi psali, že je to fajn a že by tam taky vyrazili. Tak jsem si řekl, že jim to „k Vánocům“ označím na místě pořádně – i proto, aby lidi měli nějaký hmatatelný cíl,” říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Pražské póly jsou nejvzdálenější body území Prahy ve směru jednotlivých světových stran (ač někdy je jejich vyznačení o pár metrů posunuté, než se skutečný geopól nachází a to z důvodu, aby byl „pól“ veřejnosti přístupný). Póly jsou určeny hranicí mezi hlavním městem Prahou a Středočeským krajem.

Severní pól Prahy

Severní pól Prahy se nachází na hranici městské části Praha – Třeboradice a středočeských Hovorčovic. Pól najdete na jihovýchodním okraji zástavby obce Hovorčovice ve Veleňské ulici u železničního přejezdu. Symbolický betonový sloupek není umístěn přímo v bodě, ale je kvůli ochrannému pásmu železnice na druhé straně kolejí. Poloha sloupku 50°10′39″ s. š., 14°31′37″ v. d..

Cesta k severnímu pólu městskou dopravou:

  • Metrem a autobusem: metrem C na Letňany – přestup na linku 351 a tou jet do zastávky Hovorčovice, u kostela (pásmo 1) – následně pěšky cca 750 metrů ulicí Nádražní a poté ulicí Veleňská k železniční trati, kde se pól nachází.
  • Vlakem: vlakem S3 (interval cca hodina) z Masarykova nádraží (nebo i ze zastávek Vysočany, Satalice, Kbely, Čakovice) do zastávky Hovorčovice (pásmo 1) – následně pěšky cca 750 metrů ulicí Nádražní a Veleňská k železničnímu přejezdu, kde se pól nachází.

Jižní pól Prahy

Jižní pól Prahy leží na hranici městské části Praha Zbraslav a středočeské Zvole. Najdete jej cca 200 m od severovýchodního okraje zástavby obce Vrané nad Vltavou. Označený pól se nachází u pravého břehu Vltavy mezi cyklostezkou a silnicí Vrané–Jarov. Poloha sloupku: 49°56′31″ s. š., 14°23′44″ v. d.

Cesta k jižnímu pólu městskou dopravou:

  • Vlakem: vlakem S8/S88 z Hlavního nádraží (nebo např. ze zastávek Vršovice, Kačerov, Braník, Modřany) do zastávky Dolní Břežany-Jarov (pásmo 1) – pěšky cca 750 metrů podél Vltavy proti proudu
  • Autobusem: autobusem (linky 314, 338, 360, 361, 390) ze Smíchovského nádraží do zastávky Jíloviště, Výzkumný ústav (pásmo 1) – pěšky cca 220 metrů k přívozu Vrané nad Vltavou-Strnady a přeplavit se na druhý běh (v provozu jen v pracovních dnech) – pěšky podél proudu Vltavy cca 500 metrů

Východní pól Prahy

Východní pól Prahy leží na hranici městské části Praha 21 (Újezd nad Lesy) a středočeských Úval. Bod se nachází cca 500 metrů na západ od okraje zástavby města Úvaly. Leží cca 50 m od lesní cesty se zelenou turistickou značkou a je obtížněji k nalezení. Poloha sloupku: 50°5′13″ s. š., 14°42′24″ v. d.

Cesta k východnímu pólu městskou dopravou:

  • Vlakem: Vlakem linky S1 z Masarykova nádraží, nebo vlakem linky S7 z Hlavního nádraží (obě linky jedou přes zastávky Libeň, Kyje, Dolní Počernice, Běchovice) – vystoupit ve stanici Úvaly (pásmo 1) – vydat se pěšky cca 2,3 km do Klánovického lesa
  • Autobusem: Linkou 163 (z Depa Hostivař), nebo linkou 250 (z Černého Mostu) na konečnou Sídliště Rohožník a poté 3,5 km Klánovickým lesem

Západní pól Prahy

Západní pól Prahy leží na hranici městské části Praha 6 (Ruzyně) a středočeského Dobrovíze. Skutečný pól najdete cca 500 metrů jihovýchodně od zástavby obce Dobrovíz, v přísně chráněném areálu ruzyňského letiště. Protože toto místo není veřejně přístupné, byl betonový sloupek označující pól usazen na konci přístupové polní cesty před areálem letiště, cca 100 m od vlastního geodetického západního pólu. Poloha sloupku: 50°6′14″ s. š., 14°13′31″ v. d..

Cesta k západnímu pólu městskou dopravou:

  • Vlakem: Linkou S5/R24/R45 z Masarykova nádraží (Dejvic, Veleslavína, Ruzyně) do Hostivic – přestup na linku S45 a tou jet do zastávky Dobrovíz (pásmo 1) – pěšky cca 1 km směrem k plotu areálu letiště. Do Hostivice jezdí i linka S65 z Hlavního nádraží (Smíchova, Jinonic, Zličína). Na lince S45 existují denně dva přímé spoje z Prahy, ostatní vlaky začínají právě v Hostivicích.
  • Autobusem: Linkou 319 z ruzyňského letiště do zastávky Dobrovíz, Obecní úřad (pásmo 1) – pěšky cca 1,4 km směrem k plotu areálu letiště

O instalaci všech pólů natočil video Janek Rubeš a Honza Mikulka. Na videu uvidíte i blíže místa, kde jsou póly umístěny.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.