ČSAD Střední Čechy převzaly od DPP linku 103. Vypravují nové Urbanwaye

Od 4. ledna 2021 došlo ke změně na pražské autobusové lince 103. Trasa Ládví – Ďáblice – Březiněves zůstala stejná, ale změnil se dopravce. Dopravní podnik hl. m. Prahy vystřídal dopravce ČSAD Střední Čechy.

Změnu poznali cestující hned první den. Na linku ČSAD Střední Čechy vypravily pětici nových autobusů Iveco Urbanway 12M CNG, které doplňuje Iveco Crossway LE LINE 12M NP. Urbanwaye byly vyrobeny v letech 2018 a 2020. Patří k nejnovějším autobusům, které jezdí v systému Pražské integrované dopravy.

Novinkou středočeského dopravce je také držení aktivní zálohy náhradního autobusu v nedalekém obratišti Letňany pro případ jakékoliv mimořádné situace.

V letních měsících cestující ocení klimatizaci ve vozech, samozřejmostí je nízkopodlažnost autobusů. Nevýhodou v pražskou provozu je provedení autobusu v dvoudvéřovém provedení. Bylo by vhodné, aby Standardy vozidel PID požadovaly v případě dvanáctimetrových vozů minimálně trojici dveří. Na lince 103 pravděpodobně budou dvoje dveře stačit, ale rozmáhá se nešvar mezi dopravci občas vypravit dvoudvéřový autobus i na městské linky, kam se toto provedení vozu vůbec nehodí.

Nezodpovězeno zůstává, kolik se ročně ušetří korun změnou dopravce na lince 103. Podle některých by mohlo jít ročně o úsporu v řádu milionů korun.

Jestliže ČSAD Střední Čechy vydrží držet kvalitu vypravovaných autobusů na lince 103 i v dalších týdnech a jejich provoz bude levnější než v dobách, kdy linku provozoval pražský dopravní podnik, stojí za úvahu přemýšlet o soutěžení dalších městský linek, které drží DPP.

V současné době se totiž v Praze hledají úspory a dlouhodobě se omezuje provoz MHD. Ale pokud lze dosáhnout úspory při udržení stejné frekvence spojů změnou dopravce, stojí za zvážení se touto cestou pomalu vydávat.

ROPID proto obdržel dotaz, jaká je očekávaná roční úspora na lince 103 po změně dopravce a zda se chystá soutěžit městské linky, které provozuje bez soutěže DPP za účelem úspory finančních prostředků.

úvodní foto: ČSAD Střední Čechy


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.