Nejhezčí „Vánoční trolejbus 2020“ jezdil v Žilině

Společnost pro veřejnou dopravu letos navázala spolupráci s dopravním magazínem MHD86.cz a s podporou serveru Plzeňské trolejbusy v roce 2020 vyhlásila první ročník ankety o nejhezčí Vánoční trolejbus. Od 9. prosince 2020 do 3. ledna 2021 bylo možné hlasovat pro své favority. Jak čtenáři rozhodli?

Hlasování o nejhezčí Vánoční trolejbus bylo spuštěno 9. prosince 2020 a do uzávěrky v podvečer 3. ledna 2021 v anketě hlasovalo bezmála 18 tisíc čtenářů, kteří rozdělili 21 766 hlasů (každý čtenář mohl hlasovat pro jeden až tři vánoční trolejbusy). Počet trolejbusů zapojených do soutěže rostl, zejména s ohledem na pozdější výjezd trolejbusů v některých městech (česká Opava, dále ruské, moldavské a ukrajinské provozy). Právě východoevropská města často vypravují do ulic větší množství vánočních či novoročních trolejbusů (např. v jednom městě jich potkáme i pět). V tomto případě byly trolejbusy nominovány dle dostupných fotografií či informací od místních spolupracovníků. Celkově se soutěže zúčastnilo 23 trolejbusových provozů z osmi zemí světa (od Brazílie po Rusko) s více než třemi desítkami vánočních trolejbusů.

Výsledky ankety odrážejí zejména preference čtenářů, vliv má samozřejmě i to, jak jednotlivé dopravní podniky své vánoční trolejbusy potažmo jejich účast v této anketě propagují. Zvolený systém hlasování pro letošní rok je kompromisem mezi přijatelnou reliabilitou hlasování a uživatelskou přívětivostí.

Kompletní výsledky zobrazuje níže uvedená tabulka. Vítězem s jednoznačně největší podporou fanoušků je Vánoční trolejbus ve slovenské Žilině. Vítězství DPMŽ je zasloužené už pro fakt, že zdejší dopravní podnik je v pomyslném „Československu“ zakladatelem tradice vánočně vyzdobených trolejbusů. Žilinčanům vánoční trolejbus pravidelně zkrášluje adventní čas už 10. rokem. Na druhém místě se umístily vánoční trolejbusy v Budapešti, které jsou taktéž už tradičními symboly adventu v maďarské metropoli, jež celkově vánoční výzdobou vozidel opravdu „žije“. Třetí pozice náleží českému zástupci, vánočnímu trolejbusu Dopravního podniku města Pardubic, rozdíl mezi počtem hlasů pro druhou a třetí pozicí je však poměrně těsný. Pardubický dopravní podnik v roce 2019 zahájil tradici českých vánočních trolejbusů, krátce po něm vánoční trolejbus představil Dopravní podnik města Ústí nad Labem, který i v této anketě poměrně těsně následuje (čtvrtá pozice celkově, resp. druhá pozice v rámci České republiky). S větším odstupem dále následují vánoční trolejbusy v Hradci Králové a Opavě (pátá a šestá pozice celkově, resp. třetí a čtvrtá v rámci České republiky). Zejména později přidané ruské, ukrajinské či moldavské vánoční/novoroční trolejbusy čtenáře příliš nezaujaly.

Kompletní výsledky

Celkový počet hlasujících: 17 953 osob.
Celkový počet udělených hlasů: 21 766.

Fotogalerie Vánočních trolejbusů 2020

TZ SPVD