Dopravní podcast (103): … s Lubošem Wejnarem o Jablonci nad Nisou

Jablonec nad Nisou znám ze svých dětských let. Nástup předními dveřmi, barevné jízdenky a Karosy B731. O té doby se hodně změnilo. Městskou dopravu zajišťuje nový soukromý dopravce s nízkopodlažními autobusy Mercedes-Benz a jízdné se může platit elektronicky. Jak se měnily dopravci v Jablonci nad Nisou? Jak to bylo se společným Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce? O tom všem jsem si povídal s Lubošem Wejnarem, ředitelem Jablonecké dopravní.

Řeč přišla také na prodloužení tramvajové tratě z Tyršových sadů směrem k autobusovému nádraží, kde probíhají centrální přestupy mezi linkami městské i meziměstské dopravy. Opomenout jsme nemohli ani historii tramvajové dopravy v Jablonci, či jak stabilní mají ve městě linkové vedení MHD.

Luboš Wejnar podrobně popsal, jak fungovala MHD na Jablonecku za dob fungování ČSAD. Vysvětlil, proč v devadesátých letech měly papírové jízdenky natištěné na sobě různé barvy. A přiblížil, jak probíhal přechod z ČSAD Jablonec nad Nisou, přes ČSAD Semily, BusLine až k Umbrelle.

Nejvěrnější posluchači si mohli epizodu přehrát už minulý týden na platformě Patreon. Stát se Patreonem je podobné, jako si předplatit oblíbený časopis.

Pusťte si 103. díl Dopravního podcastu.

___
Dopravní podcast od roku 2015 Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.czod roku 2015.
___
• STAŇ SE PATREONEM 
Podpoř tvorbu Dopravních podcastů a získej benefity, které ostatní nemají.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.