Ve Zlíně vyjedou 1. a 8. května historická vozidla

Milovníci historických vozidel MHD si začátkem května opět přijdou na své. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice připravuje na dny státních svátků 1. a 8. května jízdy svých historických vozů s cestujícími.

Svá historická vozidla nasadí DSZO o sobotách 1. a 8. května 2021 jako přidané spoje na běžných linkách. Historický trolejbus i autobusy budou zastavovat na všech zastávkách dané linky. „Cestující si je budou moci nejen vyfotografovat zvenčí v různých částech Zlína a Otrokovic, ale mohou se jimi také svézt, a to za běžných tarifních podmínek. Budou v nich platit jízdenky pro jednotlivou jízdu i časové kupony a také všechny slevy, pokud na ně mají cestující nárok,“ upřesnil ředitel DSZO Josef Kocháň. Ve vozidlech budou instalovány standardní označovače jízdenek. Ve vlečce cestujícím jízdenky označí nebo i prodá průvodčí.

Které vozy a na kterých trasách veřejnost uvidí?

Červený historický trolejbus Škoda 9 Tr bude jezdit 1. i 8. května v čase přibližně od 9 do 17 hodin na nejdelší lince č. 1 mezi obratištěm Zlín-Příluky a železniční stanicí v Otrokovicích. Přidaný spoj se zvláštním jízdním řádem bude jezdit jedenkrát za dvě hodiny, odjezdy z Přiluk budou v 9:14, 11:14, 13:14 a 15:14 hodin. Pouze na Prvního máje bude za trolejbusem připojen také červený historický vlek Jelcz PO-1E.

Žlutý trolejbus typu Škoda 14 Tr bude zařazen jako standardní spoj na lince 9 (Baťova nemocnice – Jižní Svahy-Středová), a to od 8 do 19 hodin. Odjezdy ze Středové budou ve 20. minutě každé hodiny, od nemocnice ve 40. minutě. Poslední spoj pojede ze Středové v 19:08 do vozovny.

Oba historické autobusy DSZO se během dvou státních svátků vystřídají na zvláštní lince 34 (Sportovní hala – Lešná ZOO) a na lince 55 (Otrokovice-železniční stanice – Otrokovice-Štěrkoviště).

Na lince 34 k zoologické zahradě bude jezdit na Prvního máje souprava modrého historického autobusu Škoda 706 RTO s modrou vlečkou Karosa B 40. Během dne bude vypraveno v hodinovém intervalu sedm spojů, první pojede od Sportovní haly v 8.56, poslední v 15.56 hodin, přičemž spoj v 11.56 bude kvůli bezpečnostní přestávce řidiče vynechán. V sobotu 8. května bude jezdit na stejné lince a podle stejného jízdního řádu červeno-krémový historický autobus ŠM 11.

Na linku 55 v Otrokovicích vyjede 1. května červeno-krémový historický autobus ŠM 11. Během dne bude vypraveno sedm spojů s odjezdy od železniční stanice vždy v celou hodinu od 10:00 do 16:00 hodin. Historický autobus nebude zajíždět do Kvítkovic ani na zastávky Senior a Moravní. O týden později, v sobotu 8. května, se budou moci obyvatelé a návštěvníci Otrokovic povozit na stejné lince a podle stejného jízdního řádu modrým autobusem Škoda 706 RTO.

Jízdní řády historických jízd zveřejní DSZO bezprostředně před termínem akce na všech zastávkách, na kterých budou historické vozy zastavovat. V případě nenadálé poruchy historického vozidla by byly historické jízdy na dané lince zrušeny bez náhrady (s výjimkou linky 9, u které jde o standardní spoj).

Samozřejmostí při cestování v MHD včetně historických vozidel je v tomto období použití ochranných respirátorů.

Ve Zlíně a Otrokovicích se jízdy historických vozidel MHD s cestujícími uskutečnily naposledy na konci srpna 2020.

TZ DSZO