Chyba, nebo naschvál v jízdních řádech linek 19 a 36?

Zveřejněné jízdní řády pražských tramvajových linek 19 a 36 v sobě skrývají podlost a nebo neznalost od člověka, který jízdní řády v pražském dopravním podniku vytvořil. U zatahujících spojů vysadí tramvaje cestující jinde, než by očekávali.

Linky 19 a 36 mají trasu vedenou ze Strašnické na Želivského. V takovém případě zastavují na Strašnické u metra, poté v zastávce Vozovna Strašnice, následně odbočí vlevo na Vinohradskou ulici a zastaví v zastávce Vinice. Následně pokračují přes Krematorium Strašnice a Vinohradské hřbitovy směr Želivského.

Jenže zatahující spoje do Ústředních dílen DP (v jízdních řádech poznámka A) mají napsáno, že spoje jedou ze zastávky Vinice do Ústředních dílen DP. Běžný cestující by očekával, že linky pojedou celou trasu beze změny až do zastávky Vinice a následně pojede tramvaj do dílen. Jenže v tomto případě tramvaje za zastávkou Vozovna Strašnice odbočí vpravo a zastaví až v zastávce Vinice na Černokostelecké ulici. Poté se musí cestující vrátit zhruba 200 metrů zpět na zastávku Vinice v ulici Vinohradská.

Přitom by mohlo být informování cestujících přehlednější a komfortnější, pokud by v jízdních řádech bylo uvedeno, že spoj ze zastávky Vozovna Strašnice jede do Ústředních dílen DP. Cestující by vystoupili v zastávce u vozovny a ve své trasy by pokračovali ze stejného nástupiště dalším spojem.

Zda zmíněný problém vznikl neznalostí pracovníka z oddělení jízdních řádů, nebo je to schválnost ve směru k cestujícím není zřejmé. Třeba se brzy dočkáme nápravy.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.