HYPEX integruje palubní systémy a jednotky kolejových vozidel do jednoho celku

Softwaroví a hardwaroví vývojáři společnosti Škoda Digital vyvinuli unikátní, modulární a vysoce výkonnou platformu pro dopravní prostředky: HYPEX propojuje systémy řízení, komunikace, diagnostiky, autonomního řízení a multimédií do jediného celku. To usnadňuje správu, zvyšuje spolehlivost i efektivitu provozu digitálních technologií kolejových a městských dopravních prostředků. Vývoj této platformy byl velice intenzivní a trval zhruba 2 roky. Systémy na platformě HYPEX jsou v současné době dodávány do projektů elektrických jednotek v Lotyšsku, metro Varšava a tramvají pro Mannheim apod.

V současných kolejových vozidlech je nainstalováno mnoho moderních a inteligentních digitálních technologií. Každá z nich je vybavena vlastním řídicím systémem či jednotkou. Nepracují však izolovaně, své funkce realizují ve spolupráci se systémem nadřazeného řízení, tzv. TCMS (Train Control & Management System). TCMS zajišťuje integrovanou funkci a spolupráci všech subsystémů na úrovni vozidla jako celku, i na úrovni celé soupravy. Bývá proto často označován „mozkem“ celé soupravy.

Aby byla zajištěna integrace výše zmíněných a unifikace systémových vývojových prostředků, vyvinuli konstruktéři a vývojoví pracovníci Škoda Digital vlastní produkt s názvem HYPEX. Jedná se o efektivní a vysoce výkonné výpočetní a komunikační palubní zařízení postavené na vlastní distribuci operačního systému Linux, které umožňuje spojit veškeré systémy a řídící jednotky do jediného fyzického celku. Jedná se o modulární box se sloty kompatibilními s rozměrem 3U, do kterých lze podle potřeby vkládat jednotlivé moduly od primárních po ty volitelné, čímž definujeme výsledný typ výrobku.

Dnešní zákazník přichází s celou řadou nových požadavků v oblasti hi-tech vybavení dopravních prostředků jako jsou komunikační zařízení, automatické vedení vlaku, kamerové systémy, palubní informační systémy, palubní audio systémy, automatické počítání cestujících, WI-FI či precizní diagnostika vozidel, která umožňuje provádět prediktivní diagnostiku a preventivní údržbu. Veškeré digitální systémy musí splňovat nejen funkční kritéria, ale i nároky na spolehlivost, dostupnost, snadnou a efektivní správu i případnou budoucí rozšiřitelnost. My jsme nyní připraveni toto vše zákazníkovi dodat v podobě platformy HYPEX jako jeden kompaktní celek,“ popisuje Jiří Liberda, ředitel společnosti Škoda Digital

Proces celého vývoje a testování platformy HYPEX byl velice intenzivní a podařilo se jej dokončit za 2 roky. Výsledný produkt disponuje těmito vlastnostmi:

  • Umožňuje sdílet HW a SW systémové prostředky, což zvyšuje dostupnost, bezpečnost, udržitelnost a výrazně zlepšuje ekonomickou stránku z hlediska nákladů na pořízení a provoz.
  • Je univerzální a použitelná pro všechny typy kolejových vozidel.
  • Díky svému modulárnímu designu umožňuje snadnou rozšiřitelnost o nové systémy a jednotky.
  • Výrazně snižuje náklady svázané s údržbou a redesignem systému v budoucnosti, šetří servisní náklady, snižuje objem potřebných náhradních dílů.

V současné době instalujeme zařízení do dopravních prostředků z dílen podniků skupiny Škoda Transportation. Vyrobili jsme a dodali již první série produktů pro projekty v Polsku, Lotyšsku a další zahraniční zakázky. Díky vývoji tohoto produktu naplňujeme strategii skupiny ŠKODA stát se nezávislou a soběstačnou v oblasti vývoje a výroby digitálních palubních systémů. Díky standardizovanému designu dokážeme řešení nabídnout i obchodním partnerům, kteří vyvíjejí nový, nebo provozují a modernizují starší modely kolejových vozidel jiných výrobců,“ doplňuje na závěr Jiří Liberda.

TZ Škoda Transportation