Signál LTE v dalších čtyřech stanicích pražského metra

Počet stanic pražského metra, které jsou pokryty LTE a 5G se díky spolupráci operátorů Vodafone, T-Mobile, O2 a CETIN rozrostl o další čtyři. Konkrétně se jedná o stanice Vysočanská, Kolbenova, Hloubětín a Kobylisy. A tak si signál můžete vychutnat již v 50ti stanicích pražského metra. Do konce letošního roku zbývá pokrýt posledních 10 stanic. Úplně poslední pokrytou stanicí bude Jiřího z Poděbrad, kde bude signál zaveden po dokončení chystané modernizace stanice.

Od roku 2018 spolupracuje pražský dopravní podnik (DPP) na pokrytí všech stanic s operátory O2, Vodafone, T-Mobile a CETIN. Jedná se o síť LTE tedy 4G.

Přednost před výstavbou sítě LTE mají opravy nebo rekonstrukce stanic či tunelů a veškéré činnosti které vedou k plné provozuschoposti pražského metra . Všechny práce spojené s výstabou LTE sítě probíhají pouze za nočních výluk, které trvají přibližně 3 hodin. Napřed se ale musí do stěn tunelů navrtat plastové držáky ( u kterých na rozdíl od kovových nehrozí rušení signálu), které drží celý 5 centimetrů široký vyzařovací kabel připevněný. Na výstavbu sítě v jedné stanici je potřeba minimálně 50 hodin a na pokrytí tunelu v obou směrech přibližně 2 měsíce.

Tato instalace se provádí nebo provedla ve všech úsecích metra kromě poměrně nového uséku metra A – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol, kde se tato instalace provedla již během výstavby celého úseku.

Rychlost usazování kabelu souvisí s délkou tunelu. Nejkratší úsek tedy mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží měří pouze 425 metrů ale naopak nejdelší úsek se nachází mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kobylisy, kde tato délka je úctyhodných 2748 metrů. Instalace sítě se během noční výluky účastní až 70 techniků.

Text: Filip Tvrz
Foto: DPP