Místo metra Krkonošské tramvaje? První už dorazily

Do Krkonoš přijely čtyři tramvaje řady T3. V budoucnu mají sloužit na trati mezi Martinicemi a Rokytnicí nad Jizerou. Fotografie redakci zaslal Patreon webu MHD86.cz.

Vysloužilé tramvaje T3SUCS vyrobené v roce 1985 v pražském závodu ČKD Tatra zakoupil spolek Přítel Krkonošského metra. Jedná se o vozy, které jezdily dříve v Ostravě pod evidenčními čísly 953, 955, 963 a 965.

Tramvaje na železničních vozech v železniční stanici Martinici v Krkonoších zachytil Patreon dopravního webu MHD86.cz dne 23. července 2021.

Spolek Přítel Krkonošského metra plánuje s tramvajemi jezdit po existující železniční trati z Martinic do Rokytnice nad Jizerou. Podle spolku by první jízdy mohly proběhnout už příští rok. Jelikož je trať neelektrifikovaná, plánuje se úprava pohonu tramvají na CNG.

Ambice s tramvajovým provozem jsou v Krkonoších velké. Spolek by rád prodloužil koleje až k lyžařským areálům v horní části Rokytnice nad Jizerou.

Připomeňme, že před deseti lety byl zájem spolku Přítel Krkonošského metra provozovat na trati skutečně soupravy metra. Dva vozy metra 81-71, které byly v Praze vyřazeny z provozu nakonec skončily v Ostravě.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.