Z Kralup nad Vltavou vyjely RegioSpidery, nahradily motoráky řady 810

Cestující jedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar budou ode dneška vozit moderní vlaky. České dráhy tu v rámci zkušebního provozu nasadí čtyři nízkopodlažní motorová vozidla typu RegioSpider. Vlaky nahradí motoráky řady 810, které na tratích jezdí nyní.

Pracujeme na tom, aby cestování vlaky bylo pro cestující komfortní a odpovídalo požadavkům a očekáváním, které jsou v dnešní době na ně kladeny. Tyto Regiospidery nahradí starší a již nevyhovující motorové jednotky 810 a jsem přesvědčen o tom, že cestující s jejich nabízeným servisem budou spokojeni,“ uvedl radní pro veřejnou dopravu Středočeského kraje Petr Borecký.

Nasazení těchto komfortnějších vozidel na obou tratích vnímám jako jeden z dalších kroků v modernizaci veřejné dopravy. Přepravní komfort 21. století je pro nás prioritou i v odlehlejších částech kraje. Nízkopodlažní vlaky nabízejí pohodlné a bezpečné cestování osobám se sníženou pohyblivostí, především vozíčkářům a seniorům, ale současně i cyklistům nebo maminkám s dětmi,“ konstatoval ředitel IDSK Zdeněk Šponar.

Tyto zánovní vlaky získaly České dráhy na konci loňského roku z Německa od dopravce SWEG. „Čtyři moderní nízkopodlažní motorové jednotky Stadler RS1 budeme na tratích z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar testovat pro možné budoucí využití typově obdobných vozidel ve Středočeském kraji,“ popisuje člen představenstva ČD a náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta a dodává: „Vlaky byly vyrobeny v roce 1997 a cestujícím nabídnou 71 míst k sezení, prostorný interiér, bezbariérový přístup a dostatek místa. S délkou přes 25 metrů a váhou kolem 50 tun dosahují maximální rychlosti 120 km/h, podvozkový pojezd vozidla navíc lépe absorbuje nerovnosti kolejiště a tím zásadně zlepšuje jízdní komfort.“

Vlaky budou na trati jezdit více než rok, potom je čeká modernizace. České dráhy dovybaví vlaky Wi-Fi, úpravami projde audiovizuální informační systém, instalována bude klimatizace a elektrické zásuvky, dojde i k přečalounění sedaček a přelakování vozidel do barev podle požadavku objednatele.

České dráhy již nyní jednají se Středočeským krajem o pořízení typově obdobných moderních vozidel, která by zlepšila kvalitu cestování nejen na této trati, ale i na jiných regionálních tratích ve středních Čechách.

Stejný typ vozidel národní dopravce provozuje již řadu let pod názvem RegioSpider v Libereckém kraji nebo na Vysočině. Tyto zánovní vozy z Německa nově jezdí také na severu Čech na železniční lince U11 Postoloprty – Louny – Česká Lípa.

TZ České dráhy